Изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света във всичките му аспекти. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на обсъждането на ветото на президента върху извънредното законодателство. Днес парламентът се събра извънредно, след като в петък повече от 14 часа обсъжда закон, който беше блокиран.

Изправени сме пред невидима заплаха, подчерта Дариткова. Не е време за политиканстване, ежби и опити от всичко да се изведе политически дивидент, смята шефката на депутати на ГЕРБ.

Приоритетът сега е опазване здравето на хората, по думите на Дариткова. Време е за бързи и решителни действия.

Цензурата върху медиите предизвика повече паника от неверните новини за коронавируса, според социалиста Александър Симов. Свободата на словото е ценност на ценностите, почерта червеният депутат. Винаги е време за свобода на словото, отсече Симов.

Всички партии подкрепят ветото на президента

Всички партии подкрепят ветото на президента

Социалистите щели да внесат нови текстове за спекулата

Павел Шопов от "Атака" е на мнение, че ветото щяло да мине тихо. Оказа се, че му намирисвало на сделка в това съгласие.

Патриотът Александър Сиди отчете активността на президента и го обвини, че се опитва да извлече политически дивидент в условия на криза.

ВМРО няма да подкрепи ветото в частта за фалшивите новини. Ние от ВМРО сме за борбата с фалшивите новини, отсече Сиди. Воеводата е изненадан, че Румен Радев е върнал текстовете на БСП. Той посочи, че текстовете за спекулата нямало да позволят намаляване цената на салатата, която българите ползват заедно с противогрипните средства. Затова ВМРО няма да подкрепи и тази част от ветото.

Лечението на фалшивите новини било все едно да се лекува повече с удар с чук, не се даде Александър Симов. ВМРО искали само да наказват медиите, според социалиста.

Депутатите се събират извънредно за ветото на президента

Депутатите се събират извънредно за ветото на президента

Ветото ще бъде обсъдено и в правната комисия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че сме изправени пред сериозно предизвикателство. Трябва единни като народ да се изправим пред тази опасност, това предизвикателство и да го преодолеем, заяви тя. Социалистката отново настоя да се размрази държавният резерв.

Дали пък в резерва няма липси, заподозря Нинова. Тя отново заяви, че в закона липсва ангажиментът на властта да се дадат по 1000 лева на медиците на първа линия. Само изолация и рестрикции имало в закона, по думите й. Нямало мерки в подкрепа на бизнеса и хората в закона.

Къде са буферите в бюджета и колко са, попита Корнелия Нинова. Разделяте българският народ едни срещу други на работещи и пенсионери, предупреди лидерът на социалистите. Управляващите не предложили нищо по-добро срещу спекулата от идеята на БСП по темата. Вие управлявате държавата, вие носите отговорността, предложете план за действие, обърна се червената депутатка към управляващите. Тя настоя за социално-икономически план за спасяването на българските граждани след кризата.

Извънредно депутатите поспориха кой е терорист и кой - поет

Извънредно депутатите поспориха кой е терорист и кой - поет

Председателят на парламента Цвета Караянчева санкционира Гърневски

Да не се истеризира ситуацията, настоя Тома Биков от ГЕРБ.

Филип Попов от БСП видя рай за мародерите в тази ситуация. Старият парламентарен лъв, както го определи Цвета Караянчева, Георги Свиленски излезе и се ядоса на дебатите, както и на вечаршните измишльотини на премиера, както се изрази социалистът. Към измишльотините той визира споделеното от Бойко Борисов, че работиш като строител за 40 лева, за да купи хумана на дъщеря си.

В крайна сметка парламентът подкрепи президентското вето върху текстове от закон за мерките и действията по време на въведеното на 13 март извънредно положение. На извънредното заседание на Народното събрание 118 гласуваха против закона, 14 депутати го подкрепиха отново, а 56 се въздържаха.

Не ни връщайте в Лукановата, Виденовата и др. подобни икономически и политически зими

Не ни връщайте в Лукановата, Виденовата и др. подобни икономически и политически зими

Теодор Дечев за Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и какво ни очаква, ако текстовете останат в този вид. А това вече сме го преживявали и то няколко пъти

Така отпадна таванът на цените на стоките при извънредното положение с определянето на пределни цени на стоки и услуги, равни на средноаритметичните на предлаганите от тях през последните три месеца, преди настъпването на извънредното положение.

НС се съобрази с държавния глава и по отношение на текста за наказания при разпространение на невярна информация за разпространението на заразна болест. Отхвърлената разпоредба в Наказателния кодекс предписваше лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева за всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест.