Утре в 13.00 часа парламентът провежда извънредно заседание, за да гласува по ветото на президента Румен Радев върху текстове от извънредния закон.

Преди това преди обед в 9.00 часа ветото ще бъде обсъдено и в правната комисия.

Припомняме, по -рано днес държавният глава Румен Радев на извънреден брифинг съобщи, че налага частично вето върху извънредното законодателство. Президентът разкритикува мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, текстовете за ограничаване на спекулата, както и липсата на адекватна мерки за подкрепа на населението от бедност. Законът не дава легална дефиниция на понятието "необосновано високи цени". Липсва и нормативна основа за разграничаване по отношение на стоките и услугите, а подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол.

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение
Обновена

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

Това обяви той в Президенството

Свободата на стопанска инициатива е прокламирана и в чл. 16 на Хартата на основните права на Европейския съюз, а според практиката на Съда на Е, правото на свободна стопанска инициатива включва свобода на договаряне и свобода на конкуренция. То може да бъде ограничавано "при спазване на принципа на пропорционалност" и само доколкото ограниченията са необходими и защитават правата и свободите на други хора.Текстовете в Закона за извънредното положение не кореспондират с чл. 19, ал. 1 на Конституцията.

След като решението на президента стана ясно, премиерът Бойко Борисов заяви, че ветото било неочаквано и го определи като проява на егоцентризъм.

От БСК пък настояха фиксираните цени да отпаднат от извънредния закон.

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?
Обновена

Борисов сърдит на Радев: Кое наложи да ме нападне в гърба?

С ветото си Радев проявил егоцентризъм