"Не е моментът да си говорим за демокрация". Това заяви пред БНР министърът на финансите Владислав Горанов. Той посочи, че въведените строги мерките са свързани с това "да създадем предпоставка за не добро разпространение на коронавируса, а не да създаваме ограничения".

Горанов уточни, че строгите мерки ще важат само в периода на въведеното извънредно положение.

Според него не може да се говори за мораториум върху кредитите. "Не приемаме този популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки", отбеляза той.

"Няма как да говорим за мораториум в едни облигационни отношения. Искате ли да направим мораториум и върху това да можете да изтеглите вашия депозит от банката? Защото от едната страна са вложенията на хората, от другата - раздадените кредити от банките на отделни физически и юридически лица", обясни финансовият министър.

Владислав Горанов намекна за актуализация на бюджета

Владислав Горанов намекна за актуализация на бюджета

Финансовият министър добави, че може и икономиката ни да пострада

По думите му бюджетът не може да замени икономиката.

"Предприели сме мерки да осигурим гъвкавост - с допълнителна капитализация на Българската банка за развитие", посочи Горанов.

Като втора мярка финансовият министър посочи, че са променили законодателството в посока на субсидиране на тези работодатели, които имат планове да запазят част от заетостта си и да участват солидарно в проблема със заетостта на своите работници.

По думите му предстои през следващата седмица да се приеме от правителството самата програма, която изяснява точният механизъм за действие.

Бих призовал бизнесмените, които се колебаят в коя посока да тръгнат, много внимателно да си преценят кои работници и служители са важни за тях и да не бързат да ги освобождават с лека ръка. Затова помислихме за този механизъм, който гарантира 60% на 40% участието на държавата и на работодателите в спасяването на заетостта на работниците и служителите", обяснява Горанов.

Според него има грешно разбиране, че Европейската комисия ще раздава пари на държавите от ЕС.

Това, което ЕК реши, е, че от началото на февруари вече разпределените бюджети от действащият Програмен период по отделните оперативни програми могат да бъдат използвани за борба с коронавируса. Те ни казаха: "Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за допустими разходи, за всички мерки, които можете да докажете, че са за борба с епидемията", разясни финансовият министър.

Той е категоричен, че това не са нови пари, не са допълнителни пари които тя разпределя. "Това са си нашите европейски фондове", подчерта той.

Горанов уточни, че под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев се разглеждат оперативните програми, за да може да бъде използван свободен финансов ресурс от тях.

"Част от разходите за закупуване на техника и апаратура от страна на Министерството на здравеопазването ще могат да бъдат финансирани от европейски фондове. Част от разходите, свързани с изплащането на допълнителните възнаграждения на тези медицински лица, които работят на първа линия, ще могат да бъдат изплащани от Европейския социален фонд", обясни Дончев.

Според Горанов най-логично е първите, които да се възползват от възможността да получат финансиране, за да плащат заплати на служителите си, да са хотелиери и ресторантьори.