Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че двудневната среща на върха на ЕС тази седмица предлага на Общността първия „реален шанс” за разрешаване на мигрантската криза, цитирана от световни агенции.

Срещата на върха на ЕС утре и в петък ще покаже дали ние можем да постигнем споразумение, което може да ни даде за първи път реален шанс за трайно и паневропейско решение на бежанската криза”, каза тя по време на дебат в Бундестага в Берлин.

Меркел изтъкна също, че ЕС трябва твърдо да притиска за свобода на словото и права на кюрдското малцинство в Турция, докато се опитва да се споразумее с Анкара за разрешаване на мигрантската криза.

По думите й присъединяването на Турция към ЕС „не е на дневен ред сега”.

Канцлерът разкри, че все още не е постигнато споразумение с Турция, тъй като все още има политически и правни въпроси за разрешаване.

Лидерът на Германия изтъкна още, че не приема затварянето на границите на Балканите като решение на бежанската криза.

Според нея затварянето на границите временно облекчава Германия и други държави, но ситуацията в Гърция е друга, допълвайки, че не е правилно да се взема решение, „оставяйки последната страна по веригата да се оправя сама”.  Подобна ситуация, смята Меркел, няма да остане без последствия за всички в Европа.

Тя смята, че морската граница е най-важната граница на ЕС.

Междувременно първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди, че подготвяното споразумение ЕС-Турция за спиране притока на мигранти в замяна отстъпки на Анкара не предлага на турската държава „кратък път”.

Снимка 224278

Източник: ЕПА

Той заяви на пресконференция, че например Турция трябва да прокара някои мерки до края на април, за да се позволи безвизово пътуване на турци в ЕС от края на юни, както Анкара настоява.

Тимерманс уточни още, че турската молба за отваряне на нови „глави” в преговорите относно бъдещето присъединяване на Турция към ЕС ще бъде разгледана, но ще е нужно съгласието на страните членки. Кипър блокира отварянето на нови глави, докато Турция спре изключването на островната държава от някои съществуващи споразумения с ЕС.

Според готвеното проектоспоразумение ЕС ще приема директно от Турция по един сирийски бежанец за един върнат в турската страна от Гърция.

Стана ясно, че за последните 48 часа кораби на ЕС са спасили 2 хиляди мигранти в Средиземно море.