Германският канцлер Ангела Меркел призова за връщане към международното споразумение за ядрената програма на Иран като единствения път за намаляване на напрежението в Близкия изток, информира "Ройтерс".

Никакви разговори със САЩ, отсече Иран

Никакви разговори със САЩ, отсече Иран

Позицията е на върховния лидер Али Хаменеи

"Ние вярваме, че споразумението за спиране Иран да се сдобие с военни ядрени възможности е градивен елемент, към който трябва да се върнем", каза Меркел на пресконференция с йорданския крал Абдула.

"Но също има дълъг списък с други утежнения, произлизащи от Иран, като програмата за балистични ракети и действията на страната в Сирия. През последните дни напрежението в региона нарасна, Германия винаги е била в подкрепа на деескалация, дългосрочните решения са възможни единствено чрез политически процес", подчерта Меркел.

Канцлерът също критикува обещанието на премиера на Израел Бенямин Нетаняху от миналата седмица, че възнамерява да анексира Йорданската долина в окупирания Западен бряг. Според нея това ще засегне преговорите за мирно споразумение.

Правителството на Германия подкрепя договорено на международно ниво мирно решение в рамките на решението за две държави...Анексирането винаги е във вреда на мирните решения. Това не помага и следователно ние не сме съгласни, изтъкна германският лидер на пресконференцията.

Нетаняху се зарича да анексира големи части от Западния бряг, ако бъде преизбран

Нетаняху се зарича да анексира големи части от Западния бряг, ако бъде преизбран

Долината е част от окупирания Западен бряг

Обявеният от Нетаняху план е "катастрофа за всеки опит да се приеме решението за две държави", смята крал Абдула.