Германският канцлер Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин да използва влиянието си върху проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщават „Франс прес”, Ройтерс и руски медии.

Преди ден канцлерът предупреди, че мирните споразумения не са напълно изпълнени.

По време на разговора Меркел „се обърна ясно към президента Путин, че за да се постигне още прогрес към всеобхватно политическо решение”, примирието трябва да бъде уважавано и да се предостави безпрепятствен достъп на наблюдателите, които следят дали се спазва.

„Русия трябва да използва влиянието си върху сепаратистите”, призовала тя, според съобщение на канцлерството.

Разговорът е проведен по молба на Путин, допълват от Берлин.

Пресцентърът на Кремъл информира, че двамата лидери са обсъдили ситуацията в Украйна и по специално конституционната реформа и организирането на местни избори в Донбас на базата на съгласуваното с представители на Донецк и Луганск законодателство.

Двете страни също са дискутирали прилагането на минските споразумения. Постигнаха съгласие да продължат сътрудничеството в така наречения Нормандски формат (Украйна, Русия, Германия и Франция), отбелязва се в съобщението, като се допълва, че през следващите дни може да бъде организирана среща на външните министри.