Протекционистките мерки на националните правителства по време на пандемията от коронавирус могат да провокират недостиг на храна по света, предупреждават от Организацията по прехрана и земеделие към ООН, пише "Гардиън".

Максимо Тореро, главен икономист към организацията, коментира пред британския вестник, че реколтите са добри и прогнозите са обещаващи, но недостигът на работници заради кризата с вируса и предприетите действия към протекционизъм - забрана на износ на някои продукти и налагане на мита - означават, че много бързо могат да възникнат проблеми през следващите седмици.

"Най-лошото, което може да се случи, е правителствата да ограничат потоците от храна. Всички мерки срещу свободната търговия ще бъдат контрапродуктивни. Сега не е време за ограничения или вдигане на търговски бариери. Сега е време да се защити потокът от храни по света", убеден експертът.

Според него правителствата трябва да се противопоставят на призиви да защитят доставките си на хранителни продукти с ограничаване на износа, което вече се прави от някои страни.

"Блумбърг" съобщи, че Казахстан е забранил износа на брашно, а също са наложени ограничения за износ на елда, зеленчуци, включително моркови, лук и картофи. Виетнам, третият най-голям износител на ориз, временно спря изпълнението на договорите за износ на ориз. Русия, най-големият износител на пшеница в света, също може да наложи ограничения.