Металург призна, че е фалшифицирал резултати от тестове за стомана за ВМС на САЩ, съобщава БиБиСи.

Металург в американския щат Вашингтон се призна за виновна в измама, след като десетилетия фалшифицира резултатите от тестовете за якост на стоманата, използвана за направата на подводници на ВМС.

Прокурорите казват, че 67-годишната Илейн Мари Томас е давала фалшиви положителни показания за тестове за здравина и издръжливост в най-малко 240 случая между 1985 и 2017 г.

Властите не разкриват кои кораби са засегнати, но нямаше индикации, че корпусите са се повредили.

Г-жа Томас от Обърн, Вашингтон, е директор на металургията в леярна в Такома, която доставя стоманени отливки, използвани от ВМС за направата на корпуси на подводници, се казва в изявление на прокуратурата на САЩ за Западния окръг на Вашингтон.

Леярната е придобита от производителя Bradken през 2008 г., според обвинението. Няма доказателства, че ръководството на компанията е знаело за измамата до май 2017 г. По това време, според прокурорите, служител в лабораторията е установил, че тестовите карти са били променени и че има други несъответствия в записите.

Прокурорите казаха, че фалшифицираните тестове "представляват значителен процент от отливките, произведени от компанията за ВМС". През 2020 г. "Брадкън" се съгласи да плати 10,9 милиона долара като част от споразумение.

ВМС са предприели мерки за гарантиране на безопасната експлоатация на засегнатите подводници, което води до увеличаване на разходите, се казва в изявлението.

Томас в някои случаи е дала положителни резултати за метал, защото е смятала, че е "глупаво" ВМС да изискват тестовете да се провеждат при -100F (-70C).

Джон Карпентър, адвокат на Томас, каза в изявление, подадено във федералния съд в понеделник, че тя "никога не е възнамерявала да компрометира целостта на какъвто и да е материал и е доволна, че правителствените тестове не предполагат, че структурната цялост на която и да е подводница всъщност е била компрометирана", каза той.

"Това престъпление е уникално с това, че не е било мотивирано нито от алчност, нито от желание за лично обогатяване. Тя съжалява, че не е успяла да следва своя морален компас - признаването на неверни твърдения едва ли е начинът, по който си е представяла да изживее пенсионните си години."

Томас е изправена пред 10 години затвор и глоба от 1 милион долара. Тя ще бъде съдена през февруари.

ВМС на САЩ уволниха командири на катастрофиралата ядрена подводница

ВМС на САЩ уволниха командири на катастрофиралата ядрена подводница

Можели да предотвратят сблъсъка