Британското правителство е уведомило германския канцлер Ангела Меркел да очаква тази седмица премиерът Тереза Мей да отправи предложение от най-малко 20 милиарда евро за бюджета на ЕС във връзка с напускането на общността. Това пише авторитетното издание "Файненшъл таймс".

Това е първият опит на Лондон да изпълни европейските искания за уреждане на сметката за развод.

Оли Робинс, топ съветник по въпросите на ЕС на Мей, се е свързал с колегите си от няколко европейски столици, за да ги увери, че в петъчната реч на Мей във Флоренция ще бъде включено финансово предложение, разкриват източници, запознати с дискусиите.

Екипът на британския лидер се надява предложението да прекъсне тримесечната безизходица на преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит и да им позволи да се насочат към втора фаза на преговорите, които биха открили дискусиите за бъдещите търговски отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Британски представители са намекнали, че Лондон ще увери, че нито една страна членка няма да се налага да плаща повече за бюджета на ЕС или да получава по-малко пари до 2020 г., когато приключва дългосрочният бюджетен период. Очакваната дупка през тези две години след Брекзит би била най-малко 20 милиарда евро, когато Брюксел изключи пари, които трябва да върне на Лондон.

Мей ще запознае кабинета си с речта във Флоренция в четвъртък.

Според медии ЕС настоява Великобритания да плати най-малко 60 милиарда евро.