Вариантите за Брекзит са: моето споразумение, никакво споразумение или оставане в ЕС. Това повтори премиерът на Великобритания Тереза Мей, цитирана от "Гардиън".

Запитана дали има План Б, ако нейното споразумение бъде блокирано на гласуването в парламента във вторник, Мей заяви, че "този въпрос не е за мен, този въпрос е за тези, които се противопоставят на това споразумение. Вариантите са: има споразумение, няма споразумение или оставане в ЕС".

Шотландският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит

Шотландският парламент отхвърли сделката на Мей за Брекзит

92-ма срещу 25 депутати се обединиха срещу плана на премиера за Брекзит

Мей отхвърли искане на някои министри от кабинета й да отложи гласуването в парламента, но предложи отстъпки на законодателния орган по спорния въпрос с предпазната мярка за избягване на граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Тереза Мей изгуби подкрепата на ирландци за Брекзита

Тереза Мей изгуби подкрепата на ирландци за Брекзита

Ключовото гласуване ще е на 11 декември

На въпрос на радио Би Би Си дали ще отложи гласуването, тъй като се очаква да изгуби, Мей отговори: "Не. Това, което ще направя във вторник, ще водя гласуването. Срещам се с колеги. Изслушвам безпокойството им. Няма да отлагам, слушам притесненията на колегите за предпазния механизъм".

"Таймс" пише, че някои министри настояват за отлагане на вота, тъй като има опасения, че при отхвърляне на сделката правителството може да падне.

Тереза Мей е категорична, че не е възможно споразумение с ЕС без механизъм за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Тя потвърди, че преговаря с депутатите за постигане на споразумение да се даде власт на парламента да реши дали Великобритания да използва този предпазен механизъм или да се удължи преходният период, който изтича през декември 2020 г.

Борис Джонсън иска провал на сделката за  Брекзит в парламента

Борис Джонсън иска провал на сделката за Брекзит в парламента

Депутатите в Лондон обсъждат развода с ЕС

Междувременно главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че предпазният механизъм е някакъв вид "застрахователна политика" и не е включен в споразумението с цел обезателно да бъде използван, а просто носи стабилност като част от продължаване на мирния процес между Ирландия и Северна Ирландия.

Според него предложената от ЕС сделка на Великобритания е "безпрецедентна". Той смята, че гласуването в британския парламент ще "определи бъдещето на страната". Барние вярва, че сделката е единствената за плавен Брекзит.

Парламентът на Великобритания нанесе още един удар на Мей за Брекзит

Парламентът на Великобритания нанесе още един удар на Мей за Брекзит

Депутатите дадоха повече власт на законодателния орган

Камарата на общините ще гласува на 11 декември.

В същото време Съдът на ЕС съобщи, че на 10 декември ще вземе официално решение дали Великобритания може едностранно да спре решението за напускане на ЕС без съгласието на останалите страни членки.

Великобритания може едностранно да спре Брекзит

Великобритания може едностранно да спре Брекзит

Това постанови Съдът на Европейския съюз