Обикновено предсказуемите финансови пазари на Източна и Централна Европа внезапно оживяват с най-разнообразните геополитически и икономически рискове, пред които е изправен регионът от десетилетия и международните инвеститори започват да обръщат внимание, пише "Ройтерс".

Списъкът е тревожен.

Европейският съюз е изправен пред мигрантска криза по източните си граници, за която блокът твърди, че се подклажда от Беларус, напрежението между Украйна и Русия отново се разгаря, Брюксел е заключен в спор с полското и унгарското правителства относно върховенството на закона и демокрацията, а Румъния няма правителство.

Финансовите мениджъри отдавна гледат на региона като на нещо като хибрид - част от сателитен блок от еврозоната със свръхниски лихвени проценти за стартиране, но също така не напълно извън орбитата на Русия, особено в периферията.

Последната поредица от събития обаче, която е важна за наблюдателите на пазара, идва на фона на един от най-силните скокове в инфлацията след края на Студената война и нарастващите случаи на COVID-19 и е невъзможно да се разделят на отделни части.

Унгарският форинт, полската злота, румънската лея и руските и белоруските рубли са пет от осемте най-лошо представящи се световни валути този месец, а източноевропейските борси са в най-лошата си позиция от повече от година.

Държавните облигации страдат, тъй като нарастващата инфлация смазва реалния доход, който те осигуряват. Полските, унгарските и румънските облигации сега имат едни от най-отрицателните "реални доходи" - лихвения процент, след като се вземе предвид инфлацията - от всички в развиващия се свят, дори по-ниски от Турция.

Облигациите на Украйна паднаха с 10%, тъй като руските танкове отново наближиха границите й, докато заплахата, че западните правителства може да забранят на банките и фондовете да притежават изцяло руски държавен дълг, удари пазара на Москва.

"Добре дошли обратно на нововъзникващите пазари", озаглави свой доклад JPMorgan за нарастващия натиск в региона след годините на относително спокойствие.

Моменти от тази седмица показаха, че ЕС затегна санкциите срещу Беларус за насърчаване на хиляди хора, бягащи от разкъсани от войни страни, да се опитат да преминат в страни от ЕС като Полша.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия, че западният военен алианс стои до Украйна на фона на това, което той нарече "значително" натрупване на руски войски близо до границата.

Румъния все още се опитва да създаде правителство, докато призивите за сепаратизъм в Босна донесоха предупреждения за връщане към етническите конфликти на Балканите.

"Виждаме ефект върху повечето активи", каза Виктор Сабо, портфолио мениджър в инвестиционна фирма, цитирайки спада на украинската валута, руската рубла и някои от държавните облигации на региона.

Рязко влошаване

Докато геополитическото напрежение доминира в заглавията, ръководителят на стратегията за нововъзникващи пазари на UBS Маник Нарайн предупреждава за рязко влошаване на по-широките икономически основи в ЦИЕ.

Нарастването на проблемите с вноса и веригата на доставки в ключови експортни сектори като производството на автомобили вероятно ще доведе до първото отрицателно търговско салдо на Полша от 2012 г., каза Нарайн. Продължителният спор с Брюксел за това, че Варшава има предимство пред правото на ЕС, също може да струва скъпо, ако не бъде разрешен.

В момента ЕС задържа 36 милиарда евро средства за Полша (40,7 милиарда долара) от нейния фонд за възстановяване от Covid-19, което се равнява на приблизително 1% от БВП на страната. Това може да скочи до 4-4,5% от БВП, но ако традиционното финансиране от ЕС за развитие на стойност над 120 милиарда евро през следващите шест години също бъде спряно.

JPMorgan изчислява, че влошаването на позициите по текущата сметка предполага дефицит на БВП от 2,3% в Полша, от 1,8% в Чешката република и 2,9% в Унгария.

Това може да доведе до по-нататъшно отслабване на валутите и заедно с тазгодишния ръст на цените на газа от 300% подхранва инфлацията и ще принуди централните банки да продължат да повишават лихвите.

"Ако влошаването на платежния баланс се окаже по-трайно, очакваме по-висока валутна волатилност в региона", каза JPMorgan.

Всеки 1% от влошаването на текущата сметка на БВП изисква лихвените проценти да бъдат с 50 базисни пункта по-високи, отколкото биха били иначе, изчислява JPMorgan.

Разходите по заеми също трябва да се повишат. Инфлацията за големите три икономики от ЦИЕ - Полша, Чехия и Унгария - в момента е средно около 6,5%. Ако в крайна сметка се укрепи между 3-5%, доходността на 10-годишните облигации в региона ще достигне 3,9%-5,2% - много по-високо, отколкото през последните години.

Любка Душанова, специалист по нововъзникващи пазари в State Street Global Advisors, смята, че централните банки от ЦИЕ, които са зад кривата и губят доверие в борбата с инфлацията, причиняват слабост на пазара.

"Трудно е да се отстрани геополитическото напрежение от макроикономическия фон", каза Душанова. "Вероятно ще видим някои проблеми в региона."