Международен екип, разследващ сваления пътнически самолет с полет MH17 над Украйна, е вероятно да заключи, че самолетът е свален с ракета от комплекс „Бук”, изстреляна от контролираната от проруските сепаратисти територия в Източна Украйна. Това съобщиха дипломати, цитирани от „Гардиън”.

Ръководеният от Холандия Съвместен разследващ екип събира доказателства за евентуален съдебен процес и се очаква да представи откритията си в сряда. Холандската полиция и прокурори работят със свои колеги от Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.

Холандският съвет за сигурност заключи след разследване, че самолетът на Malaysia Airlines е бил свален с ракета от зенитно-ракетен комплекс „Бук”, докато е летял от Амстердам за Куала Лумпур. Ракетата е експлодирала до пилотската кабина. Всички 298 души на борда загинаха.

Според дипломатически източници международни следователи ще дадат точна Google локация, която показва, че ракетната система е била разположена в контролирана от сепаратистите територия, близо до село Снежное.

Международният екип от разследващи работи по версията, че системата е от 53-та бригада, базирана в руския град Курск. Тя е преминала през руско-украинската граница през юли 2014 година и е забелязана да се изтегля от Донецк, насочвайки се на изток.

Разследващите вярват, че след пристигането си в селото на 17 юли следобед, системата е разтоварена и разположена на поле южно от града. Вярва се, че проруските сепаратисти са сбъркали и са помислили MH17 за украински военно-транспортен самолет. Системата е върната на руска територия на следващия ден.

Откритията на разследващите се основават на американска сателитна информация и множество наблюдения. Във видео на руски език разследващите са призовали свидетели да споделят, ако имат информация.

Холандски дипломатически експерт и коментатор твърди, че в дипломатическите кръгове се предполага, че в доклада ще се посочи намеса на Русия или на сепаратистите.  Обаче разследващите все още не са установили „кой е натиснал бутона” за изстрелването на ракетата. Те знаят имената на около 20 руски войници от бригадата в Курск, които могат да оформят „широк кръг от заподозрени”, изтъкна холандският експерт.