Над 1 млн. души посрещнаха Новата 2016 г. на пл. "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, където беше спуснато светещото кристално кълбо от небостъргач в Манхатън, съобщават световните информационни агенции.

Хората се веселяха, прегръщаха и целуваха на площада - новогодишна традиция, датираща от 1904 г.

След кървавите атентати в Париж и Калифорния в края на миналата година, полицията в Ню Йорк предприе изключителни мерки за охрана в новогодишната нощ в най-големия американски град. Около 6000 униформени полицаи и цивилни агенти патрулираха в района на площада с полицейски кучета, обучени да откриват бомби, с детектори за радиация и стотици камери за наблюдение.

За първи път в града бяха разположени сили на новото командване за реакция при критични ситуации, сред които има и по-тежко въоръжени служители. Те са обучени да откриват нападатели и да действат при атаки като тези в Париж или Калифорния.  

По традиция плажът Копакабана в Рио де Жанейро беше изпълнен от милиони жители и гости на града.  

Десетки хиляди се събраха в полунощ на бул. "Шанз-Елизе" в Париж въпреки терористичната опасност и безпрецедентния контрол. 11 000 полицаи и военни охраняваха френската столица и околностите ѝ в новогодишната нощ.

Цветовете на френското национално знаме покриха Триумфалната арка в Париж след настъпването на 2016 г. Новогодишният видеоспектакъл беше кратък и сдържан: върху фасадата на арката се изобразяваха усмихнати човешки лица, силуетите на парижки забележителности и виртуална заря в полунощ.

Булевардът се изпълни, въпреки щателните проверки и претърсвания от полицията. По-рано вечерта президентът Франсоа Оланд също дойде на "Шанз-Елизе", за да поздрави екипите на силите на реда.