Сериозно прекъсване на тока засегна индонезийската столица Джакарта и околните градове, като потенциално засегнати са десетки милиони души, съобщават БиБиСи и "Ройтерс".

Прекъсването на електрозахранването е в региони, където живеят повече от 100 милиона души и са засегнати и повечето райони в столицата, което налага използването на генератори в някои офиси, молове и апартаменти.

"Надяваме се, че системата на Джакарта, ако всичко върви по план и генериращата система е надеждна, безпроблемното снабдяване трябва да се въстанови след около три часа", коментира на пресконференция Шрипени Интан Кахиани, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Перусахаан Листрик Негара - ПЛН.

Кахиани допълва, че клиентите на електрическата компания в провинциите Западна Ява и Бантен трябва да получат електричество в рамките на четири до пет часа.

В някои райони на Джакарта светлините на светофарите са изключени, което допънително влошава задръстванията в град, известен с трафика си. Пътниците на новооткритото метро в града са принудени да се евакуират.

"Влакът спря внезапно. Трябваше да чакаме дълго. Имаше толкова много бебета, които плачеха и хората викаха "отвори вратата", коментира пътникът Ела Васила пред АФП.

Близо 10 милиона души живеят в Джакарта, а други 20 милиона живеят в близките градове.

Международното летище в Джакарта не е засегнато, а болниците използват генератори,

Държавният гигант ПЛН се извини и обвини за повредата голяма електроцентрала.

Индонезийската фондация на потребителите коментира, че спирането на тока може да възпрепятства инвестициите в най-голямата икономика в Югоизточна Азия и призова правителството да увеличи капацитета на ПЛН.

"Прекъсванията на електрозахранването, особено в района на Голяма Джакарта, са вредни не само за потребителите на жилища, но и за бизнес сектора", обяснява Тулус Абади, изпълнителен директор на фондацията.