Градският съвет на Минеаполис гласува единодушно за разпускането на полицейските сили на американския град и замяната им с "общински" отдел за безопасност. Това е в отговор на исканията на протестиращите срещу расизма след убийството на Джордж Флойд от полицията на 25 май, информира АФП.

Градският съвет на Минеаполис разпуска полицията

Градският съвет на Минеаполис разпуска полицията

Деветима от 13-те съветници обявиха "нов модел на обществена безопасност"

Съветът на американския град единодушно одобри решение, което инструктира за започване на едногодишен процес за проучване и предприемане на структурна промяна за създаване на нов модел за безопасност на града.

Убийството на Джордж Флойд от полицейски служители на Минеаполис е трагедия, която показва, че реформите сами по себе си няма да предотвратят смъртоносното насилие и тормоза от страна някои членове на полицията над жители на града, особено над чернокожите, пише в решението.

Заедно ние ще определим как да изглежда безопасността за всеки, допълват градските съветници.

Съветът ще събере съответните организации за приемане на решения за предотвратяване на насилие, зачитане на гражданските права и расово равенство.

Градските власти планират планът за разпускането на полицията да бъде подложен на гласуване в Минеаполис на президентските избори на 3 ноември.

Протестите в САЩ започнаха в края на май след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. Стана ясно, че Шовин получава по-тежко обвинение - в убийство втора степен. По-рано беше обвинен в убийство трета степен и непредумишлено убийство втора степен. Други трима полицаи също са с обвинения.