Министрите на финансите и управителите на централните банки на групата на страните с развити и най-големи развиващи се икономики - Г20, се събраха на основното си заседание в рамките на двудневната си среща във Великобритания.

В хода на срещата трябва да бъдат обсъдени механизмите за преодоляването на световната икономическа криза, съобщи Би Би Си.

На срещата на върха лидерите от Г20 ще повдигнат въпроси като фискалното стимулиране на икономиката, оздравяването на банковата система, подчиняването на офшорните центрове на общите правила за регулиране, реформирането на ключовите международни финансови институции и борбата с протекционизма.

"Аз съм напълно уверен, че ние днес ще постигнем прогрес по пътя към срещата на лидерите и министрите на финансите в Лондон в началото на април", заяви британският финансов министър Алистър Дарлинг по време на откриването на срещата.

Той призова да не се очаква от срещата съществен напредък, определяйки я само като начало на постигането на консенсус.

Неговият руски колега Алексей Кудрин припомни преди началото на срещата, че работата по дневния ред на Г20 ще продължи и на следващите срещи в този формат, включително и на срещата на лидерите на страните от Г20.

След края на днешното заседание на финансовите министри домакинът Дарлинг ще даде специална пресконференция. След нея се очакват и пресконференциите на отделните национални делегации.

След края на срещата трябва да бъде подписано комюнике, което ще залегне в основата на обсъжданията на Лондонската среща на лидерите на Г20 на 2 април.