Германия и Франция увеличиха натискa върху Киев и Москва да изпълнят условията от мирното споразумение между Украйна и проруските сепаратисти. Те предупредиха, че споразумението все още е поставено на карта, цитирани от Ройтерс.

Подписаните преди повече от година Мински споразумения за прекратяване на огъня не помогнаха за окончателно спиране на сблъсъците в Източна Украйна. Други условия от сделката, включително провеждане на местни избори, все още не са изпълнени.

Нуждаем се от този напредък за украинския народ, но също се нуждаем от този прогрес по отношение на доверието към минския процес, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който посети Киев заедно с френския си колега Жан-Марк Еро.

Не можем да приемем, че примирието е нарушавано, добави той.

Външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия ще се срещнат в Париж на 3 март, прогресът в преговорите ще зависи от Украйна и Русия, приемайки „конструктивни, конкретни ангажименти", каза от своя страна Еро.

Това се отнася както за Украйна, така и за Русия. Ситуацията е много нестабилна. Искаме да избегнем допълнително ескалиране на ситуацията, съществува риск, добави той.

По думите на германския топ дипломат Украйна не трябва да спира реформите.

Има някакви вътрешни борби за правилния политически курс в Украйна. Следим отблизо тези борби. Това буди голямо безпокойство в Европа, защото Украйна е изправена пред сериозни предизвикателства, предупреди Щайнмайер.

Реформите в Украйна не трябва да спират. Страната се нуждае от политическа стабилизация и продължаване на реформите. Европа е обезпокоена, че „ситуацията в украинската политика изглежда като буря и се надява, че политическите сили няма да излязат от пътя на реформите", заключи той.