Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху описа предстоящата мирна конференция в Париж като "измама", съобщава "Джерусалим пост".

Според него това е "антиизраелска" среща на върха, организирана от палестинците с помощта на френското правителство.

"Това е конференция, която е измама, измама, представлявана от палестинците и спонсорирана от французите, която ще доведе до още едно приемане на антиизраелски позиции", изтъкна Нетаняху по време на среща с норвежкия външен министър Бьорге Бренде.

Министър-председателят на Израел добави, че срещата ще навреди вече на отчаяните перспективи за мир между Израел и палестинците.

По думите му Израел се бори с огромни предизвикателства и терористични сили, които не само желаят да унищожат Израел, но се опитват да унищожат всяка възможност за мир. Според него конференцията в Париж е едно от тези усилия във вреда на опитите за мир.

Мирната конференция във френската столица, на която се очаква да присъстват 72 държави, ще се проведе на 15 януари, неделя.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще присъства на конференцията.

Обаче нито Израел, нито палестинците ще участват.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд обяви, че разговорите в Париж не целят да заменят двустранните преговори между Израел и Палестина, информира Ройтерс.

Оланд, който изнесе последната си реч пред чуждестранните дипломати преди да напусне поста през май, също изтъкна, че потенциалните мирни преговори за Сирия трябва да бъдат възобновени бързо под посредничеството на ООН, като в тях да участват регионалните актьори и всички слоеве на сирийското общество.

По отношение на Либия той заяви, че е изключително притеснително увеличеното насилие в страната, но не може и да става въпрос за разделяне на държавата.