Руският външен министър Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери призоваха специалния посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура да обяви възможно най-скоро дата за начало на мирните преговори за Сирия в Женева. Това съобщи външното министерство на Русия, цитирано от руски медии.

Двамата топ дипломати на САЩ и Русия проведоха телефонен разговор, който е по инициатива на Вашингтон.

Министърът и държавният секретар призоваха специалния посланик на ООН Де Мистура възможно най-скоро да обяви начална дата на сирийските преговори”, допълва министерството в съобщение.

Лавров също е подчертал важността да бъде създаден единен фронт срещу тероризма и да се предприемат политически реформи в Сирия на базата на споразуменията между сирийското правителство и опозиция.

По-късно специалният посланик на ООН за Сирия обяви, че преговорите ще започнат в петък, 29 януари 2016 година. Стефан де Мистура добави, че поканите ще бъдат разпратени до делегациите във вторник.

По план днес трябваше да започне първият кръг мирни преговори за Сирия. Към момента 27 януари се спряга като възможна дата за начало на разговорите.

На 22 януари от ООН в Женева обявиха, че дългоочакваните разговори най-вероятно ще започнат с няколко дни закъснение. На следващия ден Лавров и Кери проведоха телефонен разговор. Те призоваха разговорите да не бъдат отлагани за февруари.