Във вторник президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви пред парламента на страната, че ръководеният от Русия военен блок на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) ще започне да изтегля войските си от Казахстан след два дни.

"Основната мисия на мироопазващите сили на ОДКБ приключи успешно. След два дни ще започне поетапно изтегляне на обединения мироопазващ контингент. Процесът на изтегляне ще отнеме не повече от 10 дни", каза Токаев по време на заседание, предавано пряко по държавната телевизия, предаде АФП.

Мисия от над 2000 военнослужещи и военна техника беше разположена в Казахстан в разгара на протестите миналата седмица на фона на опасенията, че Москва ще използва присъствието на своите сили, за да укрепи влиянието си в държавата.

Силите за сигурност в Казахстан са задържали 9900 души във връзка с размириците от миналата седмица, съобщи във вторник Министерството на вътрешните работи на централноазиатската страна.

Във вторник президентът Токаев номинира и кандидати за правителствени постове, включително за министър-председател. Той избра временно изпълняващия длъжността Алихан Смаилов да заеме поста за постоянно, а долната камара на парламента на Казахстан бързо гласува за утвърждаване на кандидатурата му с единодушна подкрепа. 49-годишният Смаилов беше вицепремиер в кабинета, уволнен миналата седмица от Токаев.

Путин убеден: Технологии от Майдана бяха използвани в Казахстан

Путин убеден: Технологии от Майдана бяха използвани в Казахстан

Включително информационна поддръжка