Мишел Темер встъпи официално в длъжност като президент на Бразилия, предаде АП. Това стана на тържествена церемония в заседателната зала нагорната камара на бразилския парламент. Темер заемаше поста на вицепрезидент.

Политическата криза около Дилма Русеф го изстреля на най-високата длъжност в страната. Той ще остане на власт до 2018 г., за когато трябва да се проведат избори за президент.

Бразилският президент Мишел Темер разкритикува изявлението на Дилма Русеф, че импийчмънтът срещу нея е държавен преврат. Той каза това на първото си заседание с министрите от правителството като президент.

За окончателното отстраняване на първата жена президент на Бразилия Дилма Русеф от поста са гласували 61 сенатори срещу 20, които са били против.

Самата Русеф обяви, че няма да се откаже и ще обжалва пред съда своето отстраняване. Тя дойде на власт през 2011 г. и беше първата жена, станала президент на Бразилия. Тя беше обвинена в манипулиране на държавния бюджет по време на предизборната си кампания през 2014 г. и в неправомерно отпускане на заеми на федералното правителство от държавни банки.