Импийчмънът на Дилма Русеф стана причина Венецуела да обяви, че замразява отношенията си с Бразилия, съобщава АФП.

Това е първата реакция на страна от Латинска Америка за събитията в региона. Анализатори отбелязват, че то беше очаквано на фона, че Венецуела е управлявана от ляво правителство. То трябва да защити позициите на левицата на континента.

През последните месеци десницата се завръща в Южна Америка.

Боливия отзовава посланика си в Бразилия. Това обяви президентът ЕВо Моралес в блога си в Туитър.  Еквадор също отзовава своя посланик.

За Куба действията срещу Дилма Русеф са държавен преврат. Хавана остро осъжда подобни действия.

САЩ се надяват, че отношенията с Бразилия ще останат на предишното ниво и няма да пострадат от отстраняването на Дилма Русеф.

Венецуелското правителство заяви днес, че ще оттегли посланика си от Бразилия и замразява отношенията си със съседната страна след днешното отстраняване от власт на президента Дилма Русеф, предаде Ройтерс. Каракас заклейми това като преврат.

Бразилия пък обяви, че в отговор ще изтегли своите посланици от Еквадор, Боливия и Венецуела.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пожела всичко най-добро за новия президент на Бразилия. Той посочи, че при мандата на Тенер ще се запазят и продължат да се развиват двустранните отношения.  

За окончателното отстраняване на първата жена президент на Бразилия от поста са гласували 61 сенатори срещу 20, които са били против.