Спорният проект "Марс-1" (Mars One), който има за задача да изпрати хора на Марс без вариант за връщане, е изпаднал във финансови затруднения, информира ДПА.

Компанията Mars One Ventures в швейцарския град Базел обяви, че e изпаднала в несъстоятелност и кредиторите са помолени да внесат исканията си в службата в града, която се занимава с банкрути.

InSight кацна на Марс, изпрати първата си снимка
Обновена

InSight кацна на Марс, изпрати първата си снимка

Инженерните екипи на NASA тестват системите...

Базираната в Холандия Фондация "Марс-1", която е свързана с компанията и се предполага, че ще ръководи реалното космическо пътуване, не е засегната от финансовите проблеми на Mars Ventures, ангажирана с финансирането на мисията.

От Mars Ventures обявиха, че преговарят с нов инвеститор.

Според настоящия план първата мисия без хора е планирана за 2022 г., за да се докаже, че изпращането на хора на Червената планета може да се осъществи. С първата мисия ще се осигури и излъчване на живо от Марс. Първите хора ще поемат на седеммесечно пътуване към Марс през 2031 г.

Илон Мъск иска да лети до Марс

Илон Мъск иска да лети до Марс

Билетите ще струватпо $200 000

Проектът е ръководен от холандския инженер Бас Лансдорп.

Космически инженери се съмняват, че необходимата технология е разработена, докато финансови експерти поставят под въпрос дали бюджет от 6 милиарда долара е реалистичен.

Отделно идеята да се изпратят хора на Марс без възможност за връщане на Земята повдига етични въпроси.