Индийските здравни служители са открили следи от никел и олово в няколко кръвни проби, взети от стотици пациенти, хоспитализирани от мистериозно заболяване в южен щат, съобщава АП.

Правителството на щата Андра Прадеш заяви, че разследванията на експерти от Индийския институт по медицински науки не са в състояние да установят възможния източник на прекомерно количество никел и оловни частици в кръвта на пациентите.

Очакват се доклади от други тестове на експерти от Индийския химически технологичен институт, включително токсикологични доклади и кръвни култури, се казва в изявлението.

Здравните служители и експерти все още са объркани от това как тежките метали са попаднали в кръвта на пациентите и дали наистина това е причината за мистериозното заболяване с над 585 души в болница и един починал в Андра Прадеш. Заболяването е открито за първи път в събота вечер в Елуру, древен град, известен със своите ръчно изтъкани продукти.

Министърът на щата Й.С. Джаганмохан Реди проведе виртуална среща в сряда с официални лица, които включваха експерти от най-добрите научни институти в Индия. Реди коментира, че 502 души с болестта са изписани, след като са показали подобрение.

Пациентите показват симптоми, вариращи от гадене и тревожност до загуба на съзнание.

Това, което обърква експертите, е, че изглежда няма обща връзка между стотиците хора, които са се разболели. Всички пациенти са тествани отрицателно за коронавирус и други вирусни заболявания като денга, чикунгуня и херпес. Пациентите не са свързани помежду си и не всички живеят в една и съща област. Те са от различни възрастови групи, включително около 70 деца, но много малко са възрастни хора.

Първоначално подозрението бе за замърсена вода, но кабинетът на главния министър потвърди, че хората, които не използват общинския водопровод, също са се разболели и че първоначалните тестове на водни проби не разкриват никакви вредни химикали.

45-годишен мъж е хоспитализиран със симптоми, наподобяващи епилепсия, и е починал в неделя вечерта, съобщиха лекарите. Аутопсията му не хвърля светлина върху причината за смъртта.

Щат Андра Прадеш е сред най-тежко засегнатите от коронавируса с над 800 000 открити случая. Здравната система в щата, подобно на останалата част от Индия, е разрушена от вируса.

Близо 850 са вече случаите на мистериозното заболяване в Индия

Близо 850 са вече случаите на мистериозното заболяване в Индия

Драстичен скок на заболелите за броени дни