Множество конспиративни теории витаят около смъртта на Джон Ф. Кенеди. Не малко от тях са се оказали погрешни. Малцина обаче очакват, че разсекретяването на архивите за неговото убийство ще донесе нещо сензационно.

Това коментира "Дойче веле".

И до днес той е сочен за убиеца на Джон Ф. Кенеди - Лий Харви Осуалд, бивш военен, служил няколко години във военноморските сили на САЩ. По време на покушението той е бил на 24 години. Осуалд се интересувал от идеите на марксизма и дори е живял няколко години в Съветския съюз.

И все пак: възможно ли е един-единствен човек да планира и извърши убийството на президента на САЩ?

Докладът на комисията "Уорън"

Седмица след атентата президентът Линдън Джонсън възлага на специална комисия под ръководството на върховния съдия Ърл Уорън да разследва случая. През 1964 г. комисията излиза със заключението, че покушението е дело на един извършител - Лий Харви Осуалд, който няколко седмици преди фаталния 22 ноември 1963 започнал работа в един склад за учебници в Далас. Именно от там били произведени изстрелите срещу президента Кенеди, а в помещението следователите открили три празни гилзи и оръжието на престъплението с пръстовите отпечатъци на Осуалд върху него. Освен това той отговарял на описанието на очевидци, които го забелязали на един от прозорците на сградата.

Но има и редица аргументи срещу версията, че Осуалд е действал сам. Така например той не само не е признал престъплението, но дори и е отричал да го е извършил. Следователите обаче така и не успели да го разпитат подробно, защото при прехвърлянето му в затвора е застрелян от мъж на име Джак Руби - на публично място и пред камерите на редица телевизии. Малко след това Осуалд умира в болницата от раните си.

Имало ли е и втори стрелец?

Тръмп разсекрети 2800 документа за убийството на Кенеди

Тръмп разсекрети 2800 документа за убийството на Кенеди

Част от документацията остава класифицирана информация...

Само минута и половина след като проехтяват изстрелите, полицай вече е в склада за учебници. Но той нито е превъзбуден, нито е запъхтян. Няколко свидетели на атентата твърдят, че са чули изстрели от противоположната страна - от малко затревено възвишение. Имало ли е зад него втори стрелец? Освен това вторият изстрел на Осуалд не само е засегнал гърлото на президента Кенеди, но е нанесъл и няколко рани на губернатора на Тексас Джон Конъли, който е седял на предната седалка - пред Джон Кенеди. Критиците не вярват в съществуването на някакъв "магически куршум", който на няколко пъти е променил траекторията си.

Именно въпросите без отговор и съществуващите противоречия, които остават необяснени, пораждат съмения в официалната версия за покушението. Същото важи и за ликвидирането на предполагаемия извършител на атентата, застрелян пред много хора. Неизяснен в достатъчна степен е също мотивът на Осуалд, твърди берлинският историк Кнуд Кракау. А според изследване, проведено през 2013 година, повече от половината анкетирани американски граждани са изразили съмнение в достоверността на теорията за единичния извършител на покушението срещу Кенеди.

Руснаците ли са били? Или убийството на 35-ия президент на САЩ е дело на американската мафия? А може би поръчителите трябва да се търсят в редиците на ЦРУ? Има дори хора, които са убедени, че извънземни са убили Кенеди. Версии колкото щете. Но нито една дотук не е била доказана.

Алтернативните теории - още по-неубедителни

В САЩ отбелязват 100 г. от рождението на Джон Ф. Кенеди

В САЩ отбелязват 100 г. от рождението на Джон Ф. Кенеди

На 29 май се навършват 100 г. от рождението

Междувременно нови детайли могат да обяснят някои от загадките, например около т. нар. "магически куршум": преди се приемаше, че президентът Кенеди и губернаторът Конъли са седели на еднаква височина в колата. По-новите данни обаче говорят за това, че Конъли е седял на допълнителна седалка, която е била на 5 сантиметра по-ниско от седалката на Кенеди. Освен това той се бил обърнал точно в момента на изстрела. Ако вземем всичко това предвид, то вторият изстрел на Осуалд наистина би могъл да нанесе въпросните поражения на губернатора на Тексас.

След публикуването на доклада "Уорън" през 1964 година са правени и други разследвания. Но историците продължават да вярват в теорията, че Осуалд е действал сам. А причината за това - според Кнуд Кракау - е, че алтернативните теории са "още по-неубедителни".

Няма да има сензационни разкрития

Мнозина очакват, че разсекретяването на архивите сега ще отговори на редица въпроси. Например: защо ЦРУ е следяло Осуалд непосредствено преди извършването на покушението; дали са били допуснати грешки, които след това е трябвало да бъдат прикрити; какво е правил Лий Харви Осуалд в Мексико седем седмици преди атентата и дали се е опитвал да се сдобие със съветска виза?

А може би разсекретяването ще отговори и на въпроса, който президентът Доналд Тръмп загатна още в предизборната си кампания през 2016 година, а именно, че бащата на вътрешнопартийния му конкурент Тед Круз е бил свързан с Осуалд.

Без значение какво точно ще прочетем в тези архиви, едно е сигурно: че всяка една от страните по случая с убийството на Джон Ф. Кенеди ще намери аргументи в своя полза.