Няколко събития ще бъдат отбелязани в Хаянис, Масачузетс, във връзка със 100 г. от рождението на президента Джон Кенеди, съобщава АП.

На 29 май се навършват 100 г. от рождението на 35-ия президент на САЩ.

Организирана е меса в църквата "Св. Франциск Ксаверий". Родителите на Кенеди - Роуз и Джо Кенеди, са посещавали същата църква, след като си купуват жилище в Хаянис през 20-те години на XX век.

Паметна служба ще бъде проведена и пред мемориала на Джон Кенеди.

Музеят "Джон Ф. Кенеди" в Хаянис ще има специална изложба, наречена "ДФК на 100: Живот и завет". На изложбата ще бъдат показани повече от 80 снимки, текстове и други неща от живота на Кенеди.

"Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си".

Джон Фицджералд Кенеди използва този прословут хиазъм във встъпителната си реч на 20 януари 1961 година като най-младият избран президент на САЩ (най-младият президент, ръководел страната, е Теодор Рузвелт след убийството на Маккинли 1901 г.) и първият римокатолик, който е заемал поста.

35-ят президент на САЩ стана известен с тези думи и с това, че е един от малцината американски президенти, ако не и единствен, който не даде обещания на своите сънародници, а напротив, поиска от тях.

Кенеди беше първият, който въведе модерната версия на Президентския медал на свободата, най-високото отличие на САЩ, даващо се на граждани, но той не доживя възможността да връчи такъв. Останалият в повечето американски сърца като младия JFK също беше първият, който се обяви в борбата за интегрирането на афро-американците в южните щати - осъществено от наследника му Линдън Джонсън (Актът за Граждански права от 1964 г.)

Въпросът "Кой" 50 години след Кенеди

Въпросът "Кой" 50 години след Кенеди