Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че включването на българите в конституцията трябва да бъде обсъждано "стратегически и с визия", за да се осигури пътят на страната към членство в Европейския съюз, базирано на критериите от Копенхаген, цитира думите му БТА.

След среща със Синдиката на работещите в образованието и науката, Мицкоски бе попитан дали споделя мнението на Али Ахмети, председател на албанския Демократичен съюз за интеграция, че българската общност е реалност в страната и дали включването им в конституцията би навредило на държавата.

"Дали е реалност или не, говорят числата и те казват, че няколкостотин граждани тук, в (Северна) Македония, използват българския език като майчин. Не можем да кажем, че ги няма. Също както в Албания има седем-осем пъти повече българи, отколкото в (Северна) Македония и това също е реалност. Но македонската общност в България също е реалност. Ако говорим за вписване на българите в конституцията сега, трябва да видим какви права има македонската общност в България и да ги сравним (с тези, които българската общност в Северна Македония има) и тогава можем да правим реални заключения. Не може да сравняваме баби и жаби", заяви Мицкоски.

По думите му тази тема не трябва да бъде използвана в "ежедневната политика", както прави Али Ахмети, който "си мисли, че така може да получи някакви дивиденти", но "това е негова стратегия".

Председателят на ДСИ Али Ахмети е заявил по време на среща с българския посланик в Северна Македония Желязко Радуков, че българската общност в страната е реалност и трябва да бъде включена в конституцията, което ще бъде от полза за всички. Той е подчертал, че преговорната рамка на Северна Македония е ясна и вписването на българите в конституцията е необходимо за продължаване на евроинтеграционния процес.

На пресконференцията, Мицкоски изрази несъгласие с липсата на разбиране в ЕС относно предложението му за конституционни промени, които да влязат в сила след присъединяването на Северна Македония към ЕС. Той заяви, че подготвя писмо до европейските институции за намиране на решение, съобразено с националните интереси, и ще обсъди въпроса с европейски политици по време на Берлинския процес.

Мицкоски сподели, че няма информация за среща с българския президент Румен Радев в Будапеща, но е готов за разговори, ако такава инициатива бъде предложена от унгарския премиер Виктор Орбан

"И преди, и след 7 ноември (когато е срещата в столицата на Унгария) съм готов да разговаряме. Не е задължително да е Будапеща, може да е навсякъде, да седнем и да говорим, за да намерим решение, което ще бъде решение в дългосрочен план и което ще гарантира успеха в преговорния процес на основата на критериите от Копенхаген. Но ако на 7 ноември дойде такава инициатива от г-н Орбан, аз съм готов да седна и да обсъдим, базирайки се на аргументи, а не на диктат. Диктат не приемам", заяви на пресконференцията Мицкоски.

Орбан готов да посредничи между София и Скопие

Орбан готов да посредничи между София и Скопие

Унгарският премиер разкритикува разделянето на Албания и РСМ за преговорите с ЕС