От емблематичния остров Санторини премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че балканската държава е "готова да посрещне туристи" при пълна безопасност след разхлабването на наложените ограничения в борбата с коронавируса, които сериозно ще засегнат туризма, информира АФП.

От 15 юни в Гърция без карантина ще се влиза само от България

От 15 юни в Гърция без карантина ще се влиза само от България

Атина и Солун ще приемат международни полети...

"Гръцкият туризъм се връща", обяви Мицотакис два дни преди да започне туристическият сезон.

От понеделник Гърция приема туристи от около 30 държави по въздух, море и земя.

"Всичко е готово по отношение на това, че ние гарантираме подходящи насоки за спазване на социална дистанция", каза министър-председателят и добави, че безопасността и здравето са "наш приоритет номер 1".

"Искаме гостите да се чувстват в безопасност. Не съм заинтересован да правя Гърция номер едно дестинация в Европа. Заинтересован съм да направя Гърция най-безопасното място в Европа", закани се премиерът.

Гърция регистрира 183 починали от коронавируса.

Само 20 нови случаи на COVID-19 в Гърция

Само 20 нови случаи на COVID-19 в Гърция

Няма починали

След като посети болница във Фира, където говори за "успеха" на правителството в преодоляването на първата вълна на пандемията от коронавирус, премиерът посети археологическия обект Акротири, хвалейки "невероятно разнообразното културно наследство" на Гърция.

Но Мицотакис призна, че блокирането на страната заради коронавируса ще окаже огромно влияние върху туристическия сектор, който представлява 25% от БВП.

Само част от 33 милиона туристи, посетили Гърция през миналата година, ще се върнат това лято, предпазлив той и добави: "Откровеният отговор е, че не знам какво ще е реалното отражение върху БВП".

"Ние ще се опитаме да спасим каквото можем, за да сме сигурни, че нашият сектор ще остане жив...и може да оцелее по време на очевидно много тежкия летен сезон. Много ще зависи от това колко удобно се чувстват хората", обясни той.

Само летищата в Атина и Солун ще отворят за полети от около 30 държави от понеделник, докато регионалните летища, включително и на Санторини, ще отворят от 1 юли.

Преди тази дата всеки пътник, който е с положителна проба за коронавирус, ще трябва да се изолира за 14 дни в хотел за сметка на гръцката държава.

Правителството се надява да отмени всички ограничения през юли и иска да удължи туристическия сезон, докато времето позволява да се "живее отвън".

Запитан за възможна втора вълна на заразяване, Мицотакис отговори, че няма подход без риск. "Занимаваме се с опасен вирус. Той все още е тук, не е изчезнал. Предприемаме изключително пресметнат риск. Правим най-доброто", увери премиерът.