От понеделник, 15 юни, в Гърция без карантина ще може да се влиза само от българската граница, предаде БНР.

Пътниците от няколко европейски страни с висок праг на заболеваемост ще се тестват задължително на летището при пристигане.

Гръцкото министерство на здравеопазването съобщава, че на островите се провежда мащабна подготовка за гарантиране на сигурността на туристите.

От понеделник се отваря само сухопътната граница с България, а влизане от Албания и Северна Македония ще бъде възможно само при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана остава преминаването на границата с Турция, съобщи министърът на туризма Харис Теохарис в телевизионно изявление по повод започването на туристическия сезон.

От 15 юни международни полети ще посрещат летищата в Атина и Солун. Туристите с полети от Испания, Холандия и Италия ще се тестват за коронавирус.

От 1 юли ще работят и летищата на гръцките острови, съобщи министър Теохарис.

Здравният министър Кикиляс информира, че здравните служби на островите са подготвени да реагират незабавно при случаи на заразени туристи. Към местните болници са включени мобилни екипи за тестване по островите, освен това са осигурени кораби с пълно медицинско оборудване и специалисти.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас отправи за пореден път призив към гражданите за лична отговорност.

Утре премиерът Мицотакис ще обяви началото на туристическия сезон с изявление от остров Санторини.