Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" с Турция в Източното Средиземноморие, където гръцките и турските ВМС се събраха, след като Анкара реши да изпрати кораб за сеизмични проучвания южно от Кастелоризо, информира "Катимерини".

Турция предлага мир на Гърция

Турция предлага мир на Гърция

Анкара ще защити "правата и интересите си" в региона

"Рискът от инцидент тегне, когато толкова много военноморски сили се съберат в ограничена зона и отговорността ще носи този, който причини тези условия", обясни Мицотакис в телевизионно обръщение във връзка с развитието в региона.

Той подчерта, че Гърция "не заплашва никого и не може да бъде шантажирана", а също така няма да "толерира провокативни действия".

Гърция поиска извънредна среща на ЕС за Турция

Гърция поиска извънредна среща на ЕС за Турция

Напрежението ескалира в понеделник, когато Анкара изпрати

Мицотакис коментира, че Атина е готова да започне диалог с всеки един от съседите си.

"Ние не се страхуваме от диалог, дори и от най-трудния. Защото ние имаме вяра в законността на нашите позиции. Но няма смисъл от диалог на фона на провокации и напрежение", подчерта премиерът на Гърция.

В Гърция: Ердоган не търси въглеводороди, прави политическо изявление

В Гърция: Ердоган не търси въглеводороди, прави политическо изявление

Турски изследователски кораб до Крит е ескортиран от флотилия, следвани от гръцки военни кораби

Той очаква най-накрая разумът да надделее, за да започне смислен диалог.

В петък външните министри на страните членки на ЕС ще проведат извънредна среща за обсъждане на ситуацията между Гърция и Турция. Те също така ще обсъдят Ливан и Беларус.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще лети до Израел в четвъртък за разговори. Министърът също ще обсъди казуса с американския държавен секретар Майк Помпео във Виена в петък.

Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията

Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията

Поводът - учение на Турция в Егейско море с бойни муниции

Турция иска с диалог да разреши спора с Гърция за проучването на газови и петролни находища в Източното Средиземноморие, обяви по-рано днес турският военен министър Хулуси Акар.

Турция и Гърция, съюзници в НАТО, имат териториални претенции към богати на енергийни ресурси райони в Източното Средиземноморие. Напрежението между двете държави ескалира, откакто Анкара започна операции за проучване в акваторията в понеделник.

Атина предупреди, че турският изследователски кораб Oruc Reis оперира незаконно във води, които попадат в континенталния шелф на Гърция. Анкара отхвърля обвиненията. Корабът за проучвания е придружаван от турски бойни кораби.