В понеделник Анкара изпрати изследователския кораб Oruc Reis близо до гръцкия остров Кастелоризо, чиито морски права Турция оспорва. Морското проследяване във вторник показва, че корабът се намира югоизточно от остров Крит, ескортиран от флотилия на турския флот, следвани от гръцки военни кораби, съобщава АФП.

"Никой не вярва, че Ердоган е изпратил кораба в този район да търси въглеводороди. Той е заинтересован да си покаже знамето (да направи) политическо изявление", коментира Константинос Филис, изпълнителен директор на Института за международни Отношения.

"Турция иска да покаже, че е доминиращата сила в Източното Средиземноморие", заяви Анджелос Сиригос, професор по международно право и депутат.

Турция обяви, че корабът ще извършва дейности между 10 и 23 август. Районът е близо до Турция, но според международното морско право принадлежи на Гърция.

Турция обяснява, че правилата са несправедливи, тъй като Гърция има права само върху водите заради няколко малки острова, които разширяват законния обхват.

Филис отбеляза, че е "невъзможно" корабът действително да провежда сеизмични изследвания сред шума от близките военни кораби. И проучването "изисква два месеца, а не две седмици".

Енергийните проучвания в богатия на газ източно Средиземноморие са чест източник на напрежение между Турция и съседите й, включително Гърция, Кипър и Израел.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис проведе среща в понеделник с военните си командване и разговаря с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Нека всички се съберем като средиземноморски страни и да намерим формула, която защитава всичките ни права", коментира Ердоган в национално обръщение. "Не можем да позволим (нации) да игнорират голяма държава като Турция и да се опитат да ни затворят до бреговете ни."

Филис нарече отговора на ЕС "разочароващ. Европейските институции са напълно безгласни".

Този ход дойде само няколко дни, след като съюзниците от НАТО бяха близо до провеждането на преговори за спорни морски зони в Беломорието.

Но ситуацията ескалира миналата седмица, след като Гърция и Египет подписаха споразумение за създаване на изключителна икономическа зона в региона.

Турското външно министерство заяви, че "така наречената морска сделка" е "нищожна". По-рано Египет, Кипър и Гърция денонсираха спорна сделка, включително споразумение за сигурност, подписано миналата година между Анкара и признатото от ООН правителство в Либия.

Гърция, Кипър и Израел през януари подписаха споразумение за огромен проект за газопровод за транспортиране на газ от източното Средиземноморие до Европа, въпреки враждебността на Турция към споразумението.

Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията

Гърция спря отпуските на военните си и ги върна в поделенията

Поводът - учение на Турция в Егейско море с бойни муниции