Гръцкият премиер и президентът на Турция ще говорят в петък вечерта, за да обсъдят "най-новите събития в Афганистан", съобщиха от кабинета на гръцкия премиер, относно опасения за потенциалния голям приток на хора, избягали от Афганистан, съобщава АП.

Гърция многократно е заявявала, че няма да позволи повторение на 2015 г., когато стотици хиляди хора преминаха към гръцките острови от близкото турско крайбрежие, преди да се отправят през Гърция и Балканите на север към по-проспериращите страни в Европейския съюз.

Кириакос Мицотакис ще разговаря с Реджеп Ердоган в 19:30 ч. В четвъртък Ердоган призова европейските държави да поемат отговорността за бягството на афганистанците от талибаните, като предупреди, че Турция няма да се превърне в "склад за бежанците" на Европа.

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Лъжи са твърденията, че в Турция имало 1.5 милиона афганистанци

Предишния ден гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи заяви, че настоящият приоритет е евакуацията на граждани на ЕС и на Афганистан, които са работили със силите на ЕС там, но че Гърция "не приема да бъде портал за нередовни потоци в ЕС".

Говорейки по гръцката телевизия "Сакй" той отбеляза, че Гърция не граничи с Афганистан и "има държави на изток от нас, които биха могли да осигурят първоначална защита, когато е необходимо". Той добави, че Турция е безопасна страна за афганистанските граждани.

Коментарите дойдоха на фона на увеличаване през последните седмици на броя на афганистанците, които си проправят път към Турция през границата от Иран.

"Трябва да напомним на нашите европейски приятели за този факт: Европа - която се превърна в център за привличане на милиони хора - не може да стои настрана от проблема с бежанците, като строго запечата границите си, за да защити безопасността и благосъстоянието на своите граждани", каза Ердоган.

"Турция няма дълг, отговорност или задължение", добави той.

Турция укрепва със стена и кули границата си заради бежанци от Афганистан

Турция укрепва със стена и кули границата си заради бежанци от Афганистан

Група дезертьори от афганистанската армия се оплакват от жажда и глад и че крадци им отнели парите и мобилните телефони

Ердоган каза, че страната му е дом на 5 милиона чуждестранни граждани - включително 3,6 милиона сирийци, избягали от гражданската война в съседната страна и 300 000 афганистанци. Около 1,1 милиона са чужденци с разрешения за пребиваване, каза той.

През 2016 г. Турция и Европейският съюз подписаха споразумение, Турция да спре стотиците хиляди мигранти и бежанци, които се насочват към Европа, в замяна на безвизово пътуване за турските граждани и значителна финансова подкрепа от ЕС.

Ердоган често обвинява ЕС, че не спазва своята част от сделката, докато сделката доведе до хиляди търсещи убежище се насочиха към бедни бежански лагери на източните гръцки острови.

Проблемът с миграцията също доведе до засилване на напрежението между Гърция и Турция, съседи и съюзници от НАТО, които бяха на ръба на войната няколко пъти от средата на 70-те години на миналия век. През март 2020 г. Турция обяви, че границите й към ЕС са отворени, и насърчи хиляди мигранти да се отправят към гръцката граница, предизвиквайки хаотични сцени, докато Гърция затвори граничните си пунктове с Турция.

Очаква ли Европа бежанска криза от Афганистан?

Очаква ли Европа бежанска криза от Афганистан?

Има предложения държави, воювали в Афганистан, да започнат презаселване на бежанци при тях