"Няма друга държава в света като Турция, която да е домакин на толкова много бежанци". Това обяви турският президент Реджеп Ердоган след правителствено заседание в четвъртък вечерта, цитиран от "Миллиет".

"Нашата държава е отговорна преди всичко за безопасността и благосъстоянието на своите 84 милиона граждани" - продължи Ердоган и допълни:

"Ние обаче не сме общество, което, мислейки само за себе си, е готово да обърне гръб на онези хора, които чукат на вратата му. Ние сме общество, което не е спирало да споделя възможностите, които има, с братята си. В момента страната ни е предоставила убежище на около 5 милиона души, от които 3.6 милиона сирийски бежанци. Но освен тези хора има и други, които наричаме "нелегални мигранти".

Ердоган и талибаните - високорисков хазарт в гробището на империите

Ердоган и талибаните - високорисков хазарт в гробището на империите

И възможност за Ердоган, който се заглежда по възраждане на османската ера

Работим за увеличаване на сигурността по нашите граници - приключваме изграждането на защитни стени на границата си с Иран. Ще имаме електронни системи срещу мигрантите, контрабандата и терористичните операции. Подсилването ще стане благодарение на турските въоръжени сили, жандармерията и граничната охрана. До сега, благодарение на мерките, които предприехме, намалихме броя на нелегалните мигранти от 455 000 през 2019 г. на 122 000 през 2020 година.

През първите седем месеца на 2021 г. заловихме 77 000 незаконно преминаващи границите ни. През последните три години близо половината от нелегално проникващите на нашата територия са от Афганистан. В момента в Турция пребивават около 300 000 афганистанци, от които 180 000 са регистрирани, а 120 000 са нелегални. "Така че приказките, че у нас имало 1.5 милиона афганистанци са лъжа" - категоричен бе Ердоган.

Той добави и че ако се наложи, ще се срещне с бъдещото правителство на талибаните, като целта му ще е да гарантира безпроблемното завръщане на около 300 турски граждани в родината им.

В същото време Ердоган подчерта, че: "Турция няма намерение да се превръща в европейско депо за бежанци от Афганистан". По думите му Европа трябва да поеме отговорност за хората, бягащи от Афганистан.

"Европа, която се превърна в притегателен център за милиони хора, не може да стои настрана от проблема, да затваря границите си само и само за да защити безопасността и благосъстоянието на своите граждани.

Радев говори с Ердоган за притесненията си от мигрантския натиск

Радев говори с Ердоган за притесненията си от мигрантския натиск

Той изказа съболезнования за жертвите от пожарите в Турция

В това отношение Европа не само нарушава международното право, но и е загърбила всякакви хуманитарни ценности. Но Турция няма задължение и не е поела ангажимент да бъде склад за бежанци в Европа. Що се отнася до сирийците в Турция, въпросът е друг. Разбира се, тези хора ще останат в страната ни, след като научат езика, подобрят професионалните си умения и покажат, че могат да се интегрират сред нашите съграждани" - обясни Ердоган.

Той добави, че около 450 000 сирийци са се върнали доброволно по родните си места.

Броят на изпратените обратно в Афганистан е достигнал 235 000 души.

Според анализатори с думите си, че Турция няма да се превръща в европейско депо за бежанци, Ердоган е дал сигнал, че едва ли ще сключи споразумение с Европейския съюз за спиране на мигрантската вълна от Афганистан, каквото имаше за сирийските бежанци и благодарение на което бе спрян бежанският натиск от 2015 година.

Преди шест години освен от Сирия, сухопътната граница на Турция с Гърция бе залята и с бежанци от Ирак и Афганистан.

По-рано днес говорителят на гръцкото правителство Янис Економу припомни, че бежанската катастрофа през 2015 г. е засегнала и гръцките егейски острови. Той подчерта, че се взимат всички необходими мерки, за да не се повтарят събитията от 2015 година.

Поради тази причина гръцката гранична охрана е постоянно под тревога.