България оценява високо усилията на Турция за овладяване на засиления миграционен натиск на границата си с Иран, заяви Румен Радев в телефонен разговор с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи президентството.

Страната ни също отчита усложняване на миграционната обстановка, посочи Радев. По думите му страната ни очаква Турция да продължи, както досега, да изпълнява споразуменията с ЕС, договорени през 2016 г. в областта на незаконната миграция.

Припомняме, ГЕРБ изказаха притеснения за увеличения мигрантски натиск. А депутати направиха и лично проверки по центрове за задържане на мигранти.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков също отчете увеличаване на натиска на границата при изслушване в парламента. Тогава депутатът от ГЕРБ Маноил Манев заяви, че единствено с личния си авторитет Бойко Борисов може да спре трафика на нелегални мигранти. 

Само лично Борисов може да спре мигрантския натиск, уверен Маноил Манев

Само лично Борисов може да спре мигрантския натиск, уверен Маноил Манев

Рашков извършил национално предателство, искайки Турция да охранява границата ни

В разговора си с Ердоган българският държавен глава изказа и съболезнования пред турския си колега за жертвите при пожарите в южната ни съседка.

Той изрази солидарност към усилията за справяне с бедственото положение. "Следим със загриженост обстановката в Турция и се надяваме на бързото й овладяване", заяви Румен Радев и допълни, че страната ни също е изправена пред сложна обстановка и е ангажирала всички сили и техника за справяне с пожарите. България изразява готовност правителствата на двете държави да обсъдят при необходимост съдействие от българска страна за справяне с щетите от бедствието.

Припомняме, вече седми пореден продължават да бушуват пожарите в Турция, които взеха и жертви.

Радев и Ердоган заявиха готовност за продължаване на двустранния политически диалог и задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество.