Издирваният от трибунала в Хага за военни престъпления Ратко Младич се намира в Белград.

Той се укрива там от години и не излиза от своето убежище в многоетажна сграда в града. Това пише сръбското издание Press, цитирано то РИА Новости.
Изданието се позовава на информация на собствен източник в сръбските специални служби.

Младич напълно е прекъснал връзките си с външния свят, не общува със семейството си или с приятели. Има само един човек, който знае къде се намира той ч и който му носи веднъж седмично или на десет дни хранителни продукти и медикаменти.

Ратко Младич се намира в нелегалност вече 13 години, откакто срещу него Международния трибунал за военни престъпления повдигна обвинения.

Младич е бившият командир на армията на босненските сърби в периода на конфликта в западните Балкани през 90-те години. Обвиненията срещу него касаят военни престъпления в Босна и Херцеговина.

Изданието пише, че най-вероятно скривалището на Младич е апартамент в силно застроения квартал „Нови Белград". В този квартал живя и издирваният също в продължение на години Радован Караджич, който бе арестуван и предаден в Хага миналото лято.

„Жилищните сгради в „Нови Белград" са многоетажни и големи, много често съседите изобщо не се познават и не си обръщат внимание. Ако съществува идеално място за скривалище, то това са тези жилищни масиви и Младич, като опитен военен, прекрасно знае това", коментира източникът.

Припомняме, в края на февруари месец Расим Ляич, който отговаря за връзките на сръбското правителство с Трибунала в Хага, заяви, че Младич ще бъде арестуван до края на годината.

Периодично се съобщава за акции на сръбските специални служби, които обаче се оказват неуспешни за залавянето на бившия командир.

За информация за местонахождението на Ратко Младич сръбските власти обявиха награда от 1 милион евро.

Арестът на Ратко Младич и предаването му на Трибунала в Хага е едно от условията на ЕС, които Сърбия трябва да изпълни, за да започне пълноценно процеса на евроинтеграцията си.