Папа Франциск завърши посещението си в Полша с голяма меса на открито във връзка с католически фестивал на младежта, съобщава „Дойче веле”.

Най-малко 2,5 милиона поклонници от цял свят присъстваха на месата, обявиха организаторите на мероприятието, цитирани от „Франс прес”.

Изчислихме между 2,5 и 3 милиона души, каза говорител на Международния ден на младежта 2016. Месата се проведе до южния град Краков. Полицията отказва да посочи колко души са присъствали на събитието.

Франциск призова младите хора „да вярват в ново човечество”, което отхвърля омразата между различните народи и не злоупотребява с националните граници като бариери. Той призова присъстващите да покажат „истински кураж, смелост, за да бъдат по-силни от злото, да се обичат, дори и враговете”.

Папата също призова младежите от цял свят да включат молитвата във всекидневните си "чатове" и да превърнат евангелизма в свой "навигатор" в живота.

Вчера вечерта Франциск се обърна към стотици хиляди младежи с призив да прекратят постоянното гледане на телевизия, видеоигрите, постоянното стоене пред компютри или смартфони, а да оставят следа в света като „политици, мислители, социални активисти”.

Днес папата приключва петдневно посещение в Полша.