По-голям процент хора гледат положително на Европейския съюз спрямо тези, които имат негативно мнение. Положителните нагласи във Великобритания, която напусна блока през януари, са на рекорден връх, пише "Гардиън", позовавайки се на социологическо проучване на Pew Research Center.

Анкетата показва, че в 8 страни членки повече от половината респонденти са уверени, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще направят правилните неща, но далеч по-малко показват подобно доверие към Борис Джонсън.

Проучването в Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Швеция, проведено от средата на юни до края на юли, между първата и втората вълна на коронавируса, показва, че 66% от респондентите одобряват Европейския съюз.

Положителните рейтинги са стабилни или са по-високи в почти всички държави, като варират от 58% в Италия до 73 на сто в Германия - най-високото ниво, откакто се провежда това проучване от 2004 г.

60% от британците гледат положително на Общността, което е увеличение с 6% спрямо миналата година и исторически връх в сондажите на агенцията.

Повече от половината от респондентите в почти всяка страна членка на ЕС са уверени в лидерството на Меркел и Макрон да направят правилните неща в световните дела.

Доверието в лидерството на Меркел се е увеличило значително в Германия (със 7%), Нидерландия (с 6%) и Италия (с 6%) от миналата година. Испания е на исторически връх.

Доверието към Макрон също се е увеличило през последната година в Италия (с 9%), Швеция (с 6%) и Великобритания (с 9%). Доверието към Борис Джонсън обаче е особено ниско. 36% смятат, че той ще направи правилните неща в световните дела. Дори и във Великобритания доверието към Джонсън (51%) е по-ниско спрямо към Макрон (64%) и Меркел (76%).

Проучването показва и поляризацията във Великобритания. 71% от британците на възраст между 18 и 29 г. гледат положително на блока спрямо 49% от тези на възраст над 50 г.

61% от респондентите в анкетата са на мнение, че ЕС добре се справя с коронавирус кризата. Най-високо е одобрението в Германия и Холандия, където 68 на сто одобряват усилията на Общността.