Бустерната доза от ваксината срещу коронавирус на Moderna най-вероятно предпазва от варианта Омикрон, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изявление на компанията.

От Moderna Inc заявиха, че настоящата версия на ваксината ще продължи да бъде "първата линия на защита на Moderna срещу Омикрон".

Производителят на ваксината поясни, че решението да се съсредоточи върху настоящата ваксина - mRNA-1273, се дължи отчасти на това колко бързо се разпространява наскоро откритият вариант. Компанията все още планира да разработи ваксина специално срещу Oмикрон, като очакванията са клиничните изпитвания по нея да започнат в началото на следващата година.

Главният медицински директор на Moderna д-р Пол Бъртън подчерта, че настоящият препарат, разработен от компанията, е много ефективен и напълно безопасен. Мисля, че ще защити хората по време на предстоящите празници и през зимните месеци, когато се очаква най-сериозният натиск на Омикрон, посочи той.

Moderna скептична за ефективността на ваксината си към Омикрон

Moderna скептична за ефективността на ваксината си към Омикрон

Все още не е ясно дали новият вариант е резистентен на съществуващите ваксини

Компанията твърди, че поставянето на две дози от нейната ваксина създава ниски неутрализиращи антитела срещу новия вариант на коронавируса, но бустер доза от 50 микрограма повишава неутрализиращите антитела срещу Омикрон 37 пъти. По-висока бустер доза от 100 микрограма от същата ваксина пък повишава нивото на антителата над 80 пъти спрямо това преди подсилване.

Данните са получени при тестване на кръвта на хора, ваксинирани срещу псевдовирус, проектиран да наподобява варианта Омикрон.

Бъртън посочи, че правителствата и регулаторите ще трябва да преценят дали искат повишеното ниво на защита, което може да осигури доза от 100 микрограма.

Компанията заяви, че въпросната доза като цяло е безопасна и се понася добре, въпреки че има тенденция към малко по-чести нежелани реакции.

През октомври регулаторните органи на САЩ разрешиха поставянето на бустерна доза от 50 микрограма на Moderna. Първите две дози от препарата са по 100 микрограма.

Moderna готви бустер ваксини и за Омикрон

Moderna готви бустер ваксини и за Омикрон

СЗО проучва с тревога разпространението на щама