Премиерът на Индия Нарендра Моди заяви, че протестиращите, които са нахлули в Червената крепост в Ню Делхи, са причинили "обида" на страната. Това са първите му публични коментари за едномесечна агитация на фермери, предаде "Ройтерс".

Десетки хиляди фермери лагеруваха в покрайнините на столицата в продължение на повече от два месеца, протестирайки срещу новите земеделски закони, които според тях са в полза на частните купувачи за сметка на производителите.

Парадът на тракторите във вторника на Деня на републиката се превърна в насилие, когато някои протестиращи се отклониха от предварително договорените маршрути, сблъскаха се с полицията и нахлуха в историческия комплекс Red Fort в столицата. Един загина, а стотици бяха ранени.

Хаос в Ню Делхи по време на протест на фермери

Хаос в Ню Делхи по време на протест на фермери

Демонстрацията съвпадна с военен парад по повод на Деня на републиката

"Страната беше натъжена от обидата към Триколора (индийското знаме) на 26 януари в Делхи", каза Моди.

"Правителството се ангажира да модернизира селското стопанство и също предприема много стъпки в тази посока", поясни той.

Фермерските лидери казват, че не са отговорни за насилието, причинено от малцинството от участниците в парада, и правителството остави отворена възможността преговорите между двете страни да бъдат възобновени.

 Най-малко 22 жертви на протестите на фермерите в Индия

Най-малко 22 жертви на протестите на фермерите в Индия

Най-малко петима фермери са загинали при инциденти на път да се присъединят към протестите

Моди каза на лидерите на опозиционните партии, че предложението за замразяване на законите за 18 месеца все още продължава.

В селското стопанство работят около половината от работната сила в Индия, а вълненията сред около 150 милиона земеделски стопани са едно от най-големите предизвикателства пред управлението на Моди, откакто той дойде на власт през 2014 г.