Най-малко 22 протестиращи са загинали, някои от тях заради измръзване, по време на продължаващите три седмици протести на фермерите на границите на индийската столица, обяви говорител на фермерски съюз, цитиран от ДПА.

Най-малко петима фермери са загинали при инциденти на път да се присъединят към протестите, някои са починали вследствие на инфаркт и няколко са починали след измръзване заради хладното време в Северна Индия.

Индийските фермери зоват за национална стачка

Индийските фермери зоват за национална стачка

Пътищата, транспортните услуги и пазарите са затворени

Десетки хиляди фермери, предимно от Пенджаб и Харяна, окупираха магистрали около Делхи от края на ноември с искане да се отменят нови закони, които според протестиращите ще помогнат на големите корпорации и ще ги оставят на милостта на свободния пазар.

Прокараните от парламента закони през септември целят да облекчат правила за ценообразуване, складиране и продажба на селскостопанска продукция.

Индия привика посланика на Канада

Индия привика посланика на Канада

Десетки хиляди индийски фермери се опитват повече от седмица да блокират столицата

Правителството обяви, че законите са част от реформи в земеделието, които ще помогнат за увеличаване на доходите на фермерите, премахване на посредниците и увеличаване на частните инвестиции.

До момента преговорите между правителството и лидерите на фермерски организации за разрешаване на разногласията се провалят.

Фермерите, много от тях възрастни, заедно с жени и деца, се хранят на улицата и спят в трактори, палатки и др.

На места в Северна Индия температура падна до 3-4 градуса по Целзий през нощта, което допълнително усложнява ситуацията.