Пътищата, транспортните услуги и пазарите са затворени в някои части на Индия заради стачка на фермерите, които протестират срещу нови закони в селското стопанство, информира АФП.

Трюдо подкрепя протестите в Индия, отхвърли привикването на посланика

Трюдо подкрепя протестите в Индия, отхвърли привикването на посланика

Според Индия, такива коментари са намеса във вътрешните дела

Отражението на стачката, която е подкрепяна от няколко опозиционни партии, е най-видимо в северните щати Пенджаб и Харяна, където в повечето градове пазарите и бензиностанциите са затворени.

Смесен е отговорът на призивите за стачка в повечето от останалите щати, където пазарите работят. Железопътните услуги са засегнати в някои региони.

Индия привика посланика на Канада

Индия привика посланика на Канада

Десетки хиляди индийски фермери се опитват повече от седмица да блокират столицата

Провеждат се демонстрации на фермери и леви и регионални партии в няколко населени места, включително в Бангалор, Хайдарабад и Колката.

Фермерите настояват да се отменят три закона, свързани със селскостопанския сектор, прокарани в парламента през септември.

Стотици хиляди протестиращи фермери вече 12 дни са на границите на Делхи, след като полицията им попречи да влязат в столицата. Много магистрали към града са блокирани, като се пускат само линейки и други автомобили със специален режим на движение.

Индийското правителство твърди, че новите закони имат за цел да освободят фермерите от остарялата пазарна система и посредниците. Властите обещават по-добри цени.

Фермерите обаче се оплакват, че законите ще облагодетелстват големите компании и премахват система, която им гарантира минимални цени на продукцията им, а също така ги защитава от пазарни капризи.

До момента преговорите между лидерите на фермерите и правителството не са дали резултат. Следващият кръг разговори е в Ню Делхи в сряда.