Шефът на ЕС за външната политика Федерика Могерини се обърна към Русия, че ЕС иска по-добри отношения, но не може да се преструва, че Москва не е анексирала Крим, съобщават световни агенции.

Тя ясно подчерта по време на посещение в Москва, че санкциите срещу Русия ще останат в сила.

Москва: ЕС да се съсредоточи върху реални заплахи, а не върху измислени рискове

Москва: ЕС да се съсредоточи върху реални заплахи, а не върху измислени рискове

Заинтересовани сме да активизираме политическия диалог

Могерини, която е на първа официална визита в Москва за последните повече от 2 г., говори на пресконференция след разговори с руския външен министър Сергей Лавров.

Тя разкритикува Москва заради физическо насилие и нарушаване на правата на гейовете в чеченския регион, подчертавайки, че руското правителство е отговорно за защитата на правата на всички свои граждани.

Лавров контрира думите на Могерини и намекна, че Русия няма да участва в дискусии, свързвани с човешките права в страната.

Според европейския дипломат сътрудничеството между ЕС и Русия "не е замразено". Тя поясни, че Брюксел иска по-тясно сътрудничество, но този напредък е блокиран от дълбоките разногласия по теми като Украйна и Сирия.

"Би било доста сюрреалистично да се възприемаме като стратегически партньори и в същото време да има наложени санкции", изтъкна тя.

По думите й санкциите на ЕС не са самоцел, а инструмент за прекратяване на конфликта в Украйна.