Европейският съюз напълно поддържа работата на съвместната следствена група по разследване на трагедията с МН17 и привличането на отговорни за ефективно наказание.

Това се казва в изявление на ЕС по случай с годишнината от катастрофата.

"Резолюция на ООН 2166 изисква съпричастните пряко или косвено към свалянето на полута МН17 да бъдат установени и да им се потърси отговорност", посочва резолюцията, подписана от върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурността Федерика Могерини.

Изявлението идва на годишнината от трагедията над Украйна с пътническия малайзийски самолет. Боингът изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур на 17 юли и беше свален от ракета. При инцидента загинаха 298 души. Нямаше оцелели.

Днес десетки хора се събраха на площада в село Петропавловка в Източна Украйна на мястото, където точно преди 2 години бе свален самолета.
За днес е насрочена и траурна церемония в Холандия, откъдето бяха повечето жертви.

Миналата година международно разследване, координирано от Холандския съвет по сигурността, констатира, че самолетът е бил свален от ракета, изстреляна от зенитен комплекс "Бук", руско производство и от район, контролиран от проруските сепаратисти. Те отказват да поемат отговорността и обвиняват украинските сили, които също имат такива ракети.

Само преди няколко дни участник в разследващата група излезе с изследване на снимките, които бяха представени от Руската федерация като доказателство, че те нямат вина. Според неговата теза руските снимки и модели са манипулирани.