След руското пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г. нараснаха опасенията, че съседна Молдова ще бъде следващата в опитите на Москва да си възвърне контрола над бившите съветски републики. Проевропейските лидери на Молдова отдавна са наясно с руските усилия да дестабилизират страната им. С два ключови избора в Молдова тази година се очаква тези усилия да се засилят, пише "Чатъм хаус".

Подхранването на тези очаквания е Приднестровието - регион, който се отдели от Молдова преди около 30 години с подкрепата на Русия. През февруари проруските сепаратистки лидери на Приднестровието отправиха призив към Москва за защита. Това повтори подобни "призиви" от вътрешността на Украйна, които поставиха началото на незаконните руски анексии на нейните територии: полуостров Крим през 2014 г. и регионите Луганск и Донецк през 2022 г.

Но колко уязвима е Молдова за руското посегателство? Какви тактики използва Москва в страната и как лидерите на Молдова им противодействат?

Колко уязвима е Молдова за руска намеса?

Молдова е между Украйна на изток и Румъния на запад. Покрай източния край на Молдова минава отцепилият се регион Приднестровието. Молдова няма обща граница с Русия.

Преди 2014 г. Русия можеше да получи достъп до Приднестровието чрез транзит през Украйна или през пристанището на Молдова на река Дунав. Но тези маршрути вече са затворени и Кишинев въведе строги проверки на руския военен персонал, който се движи през летището на столицата.

По-късно през 2024 г. в Молдова трябва да се проведат президентски избори и референдум за бъдещото й членство в Европейския съюз.

И двете са възможности за Москва да засили влиянието си върху страната и да подкопае евентуалната интеграция на Молдова в ЕС. Може би в друг паралел с Украйна, ЕС реши да започне преговори за присъединяване с Молдова през декември 2023 г.

Въпреки че Владимир Путин не спомена Приднестровието в обръщението си от 29 февруари, предишните ревизионистки изказвания на руския президент, действията на Кремъл и официалните доктрини показват, че Русия вижда Молдова като "историческа руска територия".

Това отразява неоимперските амбиции на Путин да възстанови контрола над бившите съветски републики и да изтласка европейското и американското присъствие от Източна Европа.

Отстраняването на проевропейския президент на Молдова Мая Санду в полза на проруската опозиция е активна част от тази стратегия, според властите в Кишинев, столицата на Молдова. Намесата в изборите е сред областите, в които Молдова е уязвима от руското зловредно влияние.

Проучване на Chatham House предполага, че Москва също е насочена към общественото информационно пространство на Молдова с токсична дезинформация и търси начини да подкопае социалното сближаване на страната.

Молдова беше избрана като фокус страна за тестване на нова методология - Барометър за устойчивост - разработена от Chatham House за измерване на устойчивостта на обществата към руското зловредно влияние. Първоначалните резултати от проучване на експерти за барометъра показват, че Молдова има силна обществена подкрепа за демокрацията, но по-слаба за интеграцията в ЕС и други съюзи.

Друга голяма уязвимост е управлението на Молдова и опитите за справяне с корупцията, потвърдено от ниските резултати в Барометъра за устойчивост за ограничаване на влиянието на клептократски групи върху държавните институции.

Тези слабости могат да бъдат активно използвани от Русия през следващите месеци, в навечерието на референдума за присъединяване към ЕС и президентските избори през октомври.

Как Русия дестабилизира Молдова?

Тъй като руската армия е затънала в Украйна и неуспешна офанзива срещу Одеса, Москва набира своите невоенни методи - известни също като "хибридни" мерки - за упражняване на по-голям натиск върху Молдова. Те могат да включват, между другото: икономически натиск, информационни операции, кибератаки, вътрешна дестабилизация, намеса в избори, корупция и използване на прокси групи.

В Молдова се прилагат няколко от тези мерки - особено по време на местните избори през 2023 г. Тези избори бяха основна цел за руска намеса.

Ръководителят на Службата за информация и сигурност на Молдова каза, че само през 2023 г. Русия незаконно е насочила повече от 55 милиона долара, или почти 0,4 процента от номиналния БВП на Молдова, за влияние върху изборите и купуване на гласове в страната.

Службата за национална сигурност на Молдова обвини укриващи се проруски олигарси - като Илан Шор, който беше осъден задочно по обвинения в измама - в плащане на милиони в евро за организиране на антиправителствени протести и извършване на изборни измами.

Местните избори през 2023 г. подчертаха неспособността на Молдова да блокира подобна намеса, подкрепяна от корумпирани олигарси. Молдовските прокурори са завели няколко наказателни дела срещу незаконно финансиране на политически дейности, но съдебният процес е бавен и общественото доверие в съдебната система е ниско.

Някои съдии и прокурори остават лоялни към бившия лидер на Демократическата партия Владимир Плахотнюк. Той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ, което твърди, че запазва контрола върху правоприлагащия апарат на страната, за да се насочва към политически и бизнес съперници.

Дезинформацията онлайн също се използва от подкрепяни от Русия субекти, за да дестабилизират страната, особено нейните демократични процеси, според молдовските власти. Операцията за подкопаване на местните избори беше частично контролирана от 161 Център за обучение на разузнаването на руското военно разузнаване (ГРУ).

Москва може да насочи влияние чрез кохорта от открито проруски партии: социалистите, комунистите и партията на Илан Шор "Възраждане". Може да бъде подпомогнато и от няколко "троянски коня" - видни личности, които твърдят, че подкрепят ЕС, но отказват да осъдят агресията на Русия срещу Украйна и които прокарват руски наративи.

Твърди се, че тези тайни актьори включват кмета на Кишинев Йон Чебан и Ирина Влах, бивш губернатор на рускоезичния автономен регион Гагаузия.

Помощникът на Чебан при изборите за кмет Юрий Гудилин, бивш офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ за опити за намеса в националните избори през 2020 г. от името на Русия.

Влах, за чиито речи се твърди, че са написани от Службата за външно разузнаване на Русия, е един от вероятните претенденти срещу президента Санду на изборите.

Самият регион Гаугазия може да участва в изборите, предвид предишни опити за организиране на провокации и подклаждане на сепаратистки настроения чрез провеждане на незаконни референдуми. Предстоящото честване на Деня на победата във Втората световна война на 9 май може да бъде фокусна точка за масови демонстрации срещу Санду.

Друг тревожен знак е срещата на 7 март на настоящия губернатор на Гагаузия Евгения Гуцул със Сергей Кириенко, заместник-началник на администрацията на Путин.

Вътрешните документи на Кремъл, прегледани от Washington Post, показват, че Кириенко е отговорен за провеждането на подривна дейност както в Украйна, така и в чужбина, за да подкопае западната подкрепа за военните усилия на Киев.

Как Молдова повишава националната си устойчивост?

Следващите няколко месеца ще бъдат критичен тест за вътрешната устойчивост на Молдова срещу руските агресивни посегателства. Страната работи активно за противодействие на руското влияние по няколко начина, въпреки че остават някои пропуски.

Малко над три четвърти (76 процента) от експертите, анкетирани за Chatham House Resilience Barometer, са съгласни, че Молдова става по-устойчива на руска намеса. При премиера Дорин Речан правителството се съсредоточава върху повишаване на устойчивостта на обществото и институциите срещу руска намеса.

Новата Стратегия за национална сигурност, за първи път от независимостта, признава Русия като екзистенциална заплаха за националната сигурност. Въпреки че това е очевидно след режисираната от Русия сепаратистка война през 1992 г., нито един молдовски лидер не е посмял да заяви това открито. Новата стратегия дава приоритет на изграждането на устойчивост на обществото, укрепването на националната армия и сектора на гражданската сигурност и борбата със злонамерената намеса на Русия във вътрешната политика.

Друга решителна стъпка беше създаването на нова институция, отговорна за стратегическата комуникация и борбата с дезинформацията. Неговият нов директор Анна Ревенко, бивш министър на вътрешните работи, обеща да приложи "подход на цялото общество" към устойчивостта. Успоредно с това се полагат решителни усилия за намаляване на енергийната зависимост на Молдова от Русия.

Президентът Санду се опита да се справи с липсата на обществено доверие в независимостта на съдебната система, като обяви създаването на нов съд, който да разглежда големи случаи на корупция. Тя твърди, че някои съдии са позволили незаконното финансиране на действията на Русия в Молдова да продължи. Проруската социалистическа партия на Молдова твърди, че Санду и нейната партия се опитват да влияят на съдебната система.

Докато Молдова постепенно изгражда стратегическа визия за това как да се отърве от токсичното влияние на Русия, тези решения ще се изплатят само в дългосрочен план. Все още съществуват значителни пропуски, особено в осигуряването на човешка сигурност, осигуряването на отговорно управление и укрепването на социалното сближаване, както установи изследването на барометъра за устойчивост.

Страната не е подпомогната от очевидната липса на интерес сред технологичните гиганти да ограничат дезинформацията в своите платформи, включително платени предизборни реклами в Молдова. Активна група от организации с нестопанска цел и независими медии се бори с руската дезинформация, но усилията им може да са напразни, ако не бъдат ограничени при източника.

Как външни участници биха могли да помогнат на Молдова в укрепването на нейната устойчивост?

Дали призивът на Приднестровието към Русия ще се превърне в събитие, което ще задейства по-широка дестабилизираща верижна реакция, ще зависи от това колко ефективно правителството на Молдова и неговите партньори могат да противодействат на руските усилия.

Г-7 и ЕС трябва да помогнат на Молдова в укрепването на нейната устойчивост през тази критична година. В краткосрочен план са необходими по-бързи действия за изчистване на неправомерното влияние в съдилищата. Разширяването на режима на международни санкции до ключови фигури в молдовската съдебна система би помогнало на националните власти.

Различни мерки биха могли да разубедят молдовския истаблишмънт и бизнес елита да се заговорят с Русия. Прилагането на санкции, които вече са приложени към укриващите се олигарси, би било един от подходите.

Друг би бил ефективен диалог с правителствата на Турция за Владимир Плахотнюк, Израел за Илан Шор и Обединеното кралство за Вячеслав Платон, където тези лица и техните сътрудници намират убежище.

Що се отнася до информационните операции, Meta, TikTok и YouTube биха могли да създадат малки работни групи за филтриране на реклами и съдържание, докладвани от специализирани неправителствени организации по време на предизборната кампания в Молдова и нейния референдум за ЕС. Технологичните компании трябва да преработят своите бавни и неефективни протоколи за реакция.

Подобно сътрудничество за защита на изборите в Молдова може да бъде интересен пилотен проект и за други нации, които се борят с руската намеса. Тези усилия са необходими не само в името на Молдова, но и за по-широка сигурност в Европа.