Европейската комисия отчете регрес на Румъния в съдебната реформа и борбата с корупцията. Комисията публикува оценката си в поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Докато Комисията даде сигнал, че мониторингът ще отпадне за България, румънски медии съобщават, че остава за Румъния.

Спират евродокладите върху правосъдната ни система
Обновена

Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди окончателно решение ЕК пита ЕП и Съвета на ЕС

В доклада се подчертава, че Букурещ трябва да изпълни препоръките на Европейската комисия, включително и тези от публикувания през ноември 2018 г. доклад, за да се върне на пътя на реформите.

Развитието на съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния през 2019 г. е причина за сериозна загриженост, посочват от Комисията, която е оценила ситуацията от ноември 2018 г.

От публикуваната информация става ясно, че няма изгледи мониторингът за Румъния да отпадне скоро, след като в последния доклад се отчитат някои проблеми, свързани с върховенството на закона.

Виорика Дънчила: ЕК дискриминира Румъния и България с механизма за сътрудничество

Виорика Дънчила: ЕК дискриминира Румъния и България с механизма за сътрудничество

По-рано днес Комисията публикува поредните доклади за Румъния и България

Комисията отчита отстъпление от напредъка на Румъния, постигнат през предишните години. Брюксел е уверен, че Румъния може да изпълни заложените в механизма задачи и е готов да помогне на румънските власти да ги осъществят.

ЕС обаче вярва, че ситуацията се е променила от юни, когато румънското правителство е изразило готовност да се опита да започне нови консултации и диалог с правосъдието.