Полицията в руската столица преби аспирант от Московския държавен университет, защото окачил украинско знаме на прозореца си, предаде Дойче веле.

Съобщава се, че на 18 март, докато при сградата на университета се провеждал концерт в чест на годишнината от анексирането на Крим, аспирантът от историческия факултет Захар Сарапулов е провесил флага на Украйна от прозореца на общежитието си.

Служители на силовите структури са нахлули в стаята му и са я претърсили, след което са го отвели в местното управление и са му нанесли побой.

За инцидента разказа във вторник самият Сарапулов пред няколко руски медии.

Първоначално той е бил задържан от университетската охрана, след това са се присъединили майор от полицията и няколко цивилни служители на Федералната служба за сигурност - ФСБ.

При обиска са му иззели фотоапарат, бележник и телефон, а след това са го отвели насилствено в полицията.

"Пребиха ме с юмруци, ритници, удряха ме с палки, като ме разпитваха кой ми е дал пари и в каква организация членувам, макар че не членувам никъде." - разказва аспирантът през "Новая газета".

Той допълва, че са го принудили да подпише документ, че е съгласен да стане информатор на спецслужбите с агентурно име Аспиранта.

Освен това е бил глобен за дребно хулиганство.

На 21 март медицински лица са освидетелствали травмите му от побоя, след което Сарапулов се е обърнал за помощ към правозащитната организация "Комитет за предотвратяване на мъченията".

От полицията, пред радио "Говори Москва", отрекоха да са упражнявали насилие над аспиранта.