Военният министър на Русия Сергей Шойгу съобщи, че от началото на руската въздушна кампания в Сирия бойните самолети на страната са провели 71 000 бомбардировки, при които са елиминирани 35 хиляди терористи.

Въздушно-космическите сили на Русия са унищожили над 700 тренировъчни лагера на терористите в Сирия, каза той, цитиран от руски медии.

"От началото на операцията руски самолети са извършили 17 800 полета, 71 000 бомбардировки по инфраструктурата на терористите, елиминирани са 725 тренировъчни лагера, 405 завода за производство на муниции, 1 500 бойни машини на терористите, 35 000 терористи, включително 204 полеви командири", разкри министърът на отбраната.

От думите му стана ясно, че 9 хиляди екстремисти са свалили оръжие в Сирия.

Операцията на Русия в Сирия помогна за спиране разпространението на тероризъм в региона, запази страната обединена и прекъсна "веригата от цветни революции" в Близкия изток и Африка, убеден Шойгу.

По време на среща на военното ведомство, на която участва и руският президент Владимир Путин, Шойгу коментира и други теми.

Русия не може да не отговори на предприетата от САЩ модернизация на тактическите ядрени бомби и арсенал, складиран в Европа, предупреди военният министър, цитиран от Интерфакс.

САЩ реализират програма за модернизиране на ядрените авиобомби и местата за съхранение в Европа. Около 200 модернизирани американски боеприпаса са разположени в Белгия, Италия, Холандия, Германия и Турция. Тези действия носят допълнителен риск за Русия, на които не можем да не отреагираме, добави той.

САЩ модернизират бомби B61 във версия B61-12. Ще бъдат заменени версиите 3,4,7 и 10.

Шойгу съобщи още, че значително са се активизирали разузнавателните действия на НАТО до територията на Русия.

Общото количество на полетите на разузнавателната авиация се е увеличило три пъти до руската граница, а до Югозападна Русия 8 пъти, поясни той и добави, че морското разузнаване на алианса също действа в близост до руските граници.