Москва може да разположи изтребители и ракети в Беларус, пише"Взгляд".

Вчера президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази готовност за разполагане на оръжия на територията на страната, ако се появи военна база на САЩ в Полша. Руското издание отбелязва, че Лукашенко отдавна е против създаване на руски военни бази в държавата му. Но в неделя той изрази готовност да бъдат разположени допълнителни военни сили съвместно с Русия, ако американците открият база в Полша.

Според вестника в този случай важното е, че Минск се съгласява да се открие руска военна база. През 2015 г. президентът на Русия Владимир Путин разпореди да се подпише споразумение с Беларус за откриване на руска военновъздушна база на беларуска територия, но Лукашенко обяви, че на този етап не е нужна.

Сега Минск може да пусне на своя територия руски изтребители и оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер".

Междувременно вестник "Известия" пише, позовавайки се на източник, че до края на 2019 г. в руската Оренбургска област - на границата между европейската и азиатската част на Русия, ще бъдат разположени първите нови стратегически комплекси "Авангард". В състава на полка ще има минимум два комплекса, а впоследствие ще бъдат увеличени до шест. Два ракетни полка с подобни въоръжения - общо 12 комплекса, се предвижда да бъдат разположени окончателно в Русия до 2027 г. Ракетите са с хиперзвукови маневриращи бойни глави.