Москва не иска да ескалира ситуацията около американските дипломати в Русия.

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков пред местни медии, цитиран от Ройтерс.

Рябков направи коментара след разговори с колегата си от САЩ Томас Шанън в Хелзинки.

Руският дипломат добави, че в момента Москва не планира да намали броя на американските дипломатически служители.

Заместник държавният секретар на САЩ Томас Шанън проведе среща с руския си колега Сергей Рябков във Финландия днес и вчера.

Двамата проведоха няколко кръга преговори по-рано тази година с фокус разрешаване на противоречията между двете световни сили, включително предприетите дипломатически мерки, довели до затваряне на дипломатически мисии и експулсиране на дипломати.

През миналата седмица в отговор на руска заповед за намаляване на американското дипломатическо присъствие в Русия с няколкостотин души САЩ уведомиха Москва да затвори консулството си в Сан Франциско и две сгради във Вашингтон и Ню Йорк. В края на миналата година Вашингтон взе решение да експулсира десетки руски дипломати и да бъдат затворени две сгради в Мериленд и Ню Йорк в отговор на намесата на Москва на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският му колега Сергей Лавров, които се очаква да се срещнат по-късно този месец в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, назначиха Шанън и Рябков по-рано тази година. Те имат за задача да открият начини за разрешаване на двустранните спорове.

По-рано проведените два кръга преговори между Рябков и Шанън завършиха без окончателни решения.