Изказванията, че договореностите за освобождаването на бившия украински военнослужещ Надежда Савченко са били постигнати по време на разговори между лидерите на страните от „нормандската четворка”, не отговарят на действителността.

Това съобщи високопоставен източник от Москва пред ТАСС.

САЩ: Освобождаването на Савченко е ангажимент по Минските договорености

САЩ: Освобождаването на Савченко е ангажимент по Минските договорености

Да бъдат изпълнени и другите...

Припомняме, Савченко беше помилвана от руския президент Владимир Путин и върната в Киев, а Украйна от своя страна освободи двама руски военнослужещи.

Американският държавен секретар Джон Кери обяви след това, че освобождаването на Надежда Савченко – летец от армията на Украйна, е важна част от изпълнението на ангажиментите на Русия по споразумението от Минск.  

Не ме пипайте, отвикнала съм от хората, моли Савченко медиите на летището в Киев

Не ме пипайте, отвикнала съм от хората, моли Савченко медиите на летището в Киев

Готова съм да умра за Украйна на бойното поле

Редица западни официални лица, коментирали размяната на Савченко за двамата руснаци, заявиха, че договореностите са били постигнати по време на телефонния разговор с лидерите на страните от „нормандската четворка", каза източникът. Това не съответства на действителността. Решението, както вчера беше обявено, беше подготвяно много преди това и беше прието от президента на Русия Владимир Путин и президента на Украйна Петро Порошенко, поясни представителят.

Помилвана от Путин, Надежда Савченко се върна в Украйна
Обновена

Помилвана от Путин, Надежда Савченко се върна в Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко

Останалите лидери от групата, по думите на източника, са разбрали за решението по време на последния телефонен разговор.

В същото време председателят на Комисията по международни отношения към Държавната дума на Русия Алексей Пушков написа в „Туитър”, че предаването на Савченко на Украйна е избавило руското ръководство от сериозни политически проблеми.

Сега Савченко политически не е проблем за Русия, но е проблем за Порошенко. Сега е необходимо да се наблюдават тези неконтролируеми действия, изтъкна Пушков.